5. sınıf Işığın Dünyası ünitesinde kullanılan STEM temelli etkinliklerin akademik başarı ve fen öğrenmeye yönelik motivasyona etkisi
The effect of STEM-based activities used in the unit 'The World of Light' on academic achievement and motivation toward science learning in grade 5
  1. Tez No: 943192
  2. Yazar: SÜMEYRA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE NEVİN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Işığın Dünyası, Akademik Başarı, STEM, Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, ortaokul 5. sınıf öğrencilerine yönelik“Işığın Dünyası”ünitesinde uygulanan STEM temelli etkinliklerin öğrencilerin akademik başarılarına ve fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarına etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneysel yaklaşım benimsenmiş olup, bu kapsamda yarı deneysel desen türlerinden“tek grup öntest-sontest”modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu belirlenirken amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi tercih edilmiştir. Çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında İç Anadolu Bölgesi'nin büyük bir ilinin devlet okulunda öğrenim gören 33 beşinci sınıf kız öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama süreci toplamda dört hafta boyunca, haftada dört ders saati olmak üzere 16 ders saati süresince gerçekleştirilmiştir. STEM temelli etkinliklerle işlenen derslerde,“Işığın Dünyası”başlığı altında öğrencilerin akademik başarılarını ve fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarını artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler uygulanmıştır. STEM temelli etkinlikleri, öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerini entegre ederek öğrenmelerini sağlayan yaratıcı ve problem çözme odaklı bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak,“Işığın Yayılması Başarı Testi”ve“Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Başarı testi, öğrencilerin ışığın yayılması konusunda akademik bilgi düzeylerini ölçmeyi hedeflerken; motivasyon ölçeği, fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarını değerlendirmek amacıyla uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 22 istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Bu kapsamda, verilerin normal dağılıma uygunluğu ve testler arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, STEM temelli etkinliklerin öğrencilerin akademik başarılarını anlamlı derecede artırdığını ortaya koymuştur. Ancak, fen öğrenmeye yönelik motivasyonda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bu sonuç, STEM temelli etkinliklerin öğrencilerin akademik başarılarına olumlu katkı sağladığını ancak fen öğrenmeye yönelik motivasyon üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir. Araştırmanın sonuçları, STEM temelli etkinliklerinin fen bilimleri dersinde etkili bir öğrenme süreci sunabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda, STEM temelli etkinliklerin daha geniş kapsamlı bir şekilde eğitime entegre edilmesinin, öğrencilerin akademik başarılarının artırılmasına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of STEM-based activities implemented within the“World of Light”unit on the academic achievement and science learning motivation of 5th grade middle school students. A quantitative research method was adopted, and within this framework, a quasi-experimental design—specifically the“one-group pretest-posttest”model—was employed. For the selection of the study group, convenient sampling, one of the purposeful sampling methods, was used. The study group consisted of 33 female 5th grade students enrolled in a public school in a major province located in the Central Anatolia Region during the 2023–2024 academic year. The data collection process lasted four weeks, with instruction delivered for four class hours per week, totaling 16 class hours. Throughout the lessons conducted using STEM-based activities under the“World of Light”unit, various activities were implemented to enhance students' academic performance and motivation toward science learning. These STEM-based activities were designed with a creative, problem-solving-oriented approach that integrates science, technology, engineering, and mathematics disciplines. Data were collected using two instruments: the“Propagation of Light Achievement Test”and the“Motivation Toward Science Learning Scale.”The achievement test aimed to assess students' academic knowledge regarding the propagation of light, while the motivation scale was used to evaluate their motivation toward science learning. The data were analyzed using the SPSS 22 statistical software. In this context, the normality of data distribution and differences between pre- and post-test scores were statistically analyzed. The findings revealed that STEM-based activities significantly improved students' academic achievement. However, no statistically significant difference was found in their motivation toward science learning. These results suggest that while STEM-based activities positively contribute to academic performance, they do not have a statistically significant effect on science learning motivation. The outcomes of the study indicate that STEM-based activities can provide an effective learning process in science education. Accordingly, it is suggested that integrating STEM-based activities more broadly into educational practices may contribute significantly to enhancing students' academic success.