Üniversite öğrencilerinde mutluluk korkusu ile depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkide felaket kaydırmasının aracı rolü
The mediating role of doomscrolling in the relationship between fear of happiness and depression, anxiety and stress in university students
  1. Tez No: 943208
  2. Yazar: AYŞE SENA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA SEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk Korkusu, Depresyon, Anksiyete, Stres, Felaket Kaydırması, Fear of Happiness, Depression, Anxiety, Stress, Doomscrolling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Öz Bu araştırma üniversite öğrencilerinin depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini etkileyen psikolojik ve teknolojik dinamikleri incelemektedir. Araştırma, üniversite öğrencilerinde mutluluk korkusu ile depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkide felaket kaydırmasının aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemine dayalı ilişkisel tarama yöntemi kullanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 437 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Katılımcıların yaş ortalaması 21.27'tür. Katılımcıların %81,1'i kadın, %18,9'u erkektir. Çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinin çoğunluğu günlük internet kullanma sürelerini 5-7 saat aralığında bildirmişlerdir (%42,1). Ayrıca günlük sosyal medya hesaplarını 5 defadan fazla kontrol eden üniversite öğrencileri çoğunluktadır (%34,3). Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Mutluluk Korkusu Ölçeği, Felaket Kaydırması (Doomscrolling) Ölçeği ve Depresyon, Anksiyete ve Stres (DASS-21) Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin mutluluk korkusu, depresyon, anksiyete, stres, felaket kaydırma puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Mutluluk korkusu ile depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkide felaket kaydırmasının aracı rolü SPSS PROCESS (Model 4) ile analiz edilmiştir. Araştırmada mutluluk korkusu ile depresyon, anksiyete, stres arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Felaket kaydırma ile depresyon, anksiyete ve stres arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Mutluluk korkusu ile felaket kaydırma arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bulgularına göre üniversite öğrencilerinin mutluluk korkusu depresyon, anksiyete ve stresi anlamlı şekilde etkilemektedir. Bu etkinin bir kısmı doğrudan meydana gelirken bir kısmı felaket kaydırması üzerinden dolaylı olarak meydana gelmektedir. Elde edilen bulgular mutluluk korkusu ile depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkide felaket kaydırmasının aracı rolünü doğrulamıştır. Bu bilgiler doğrultusunda araştırma sonuçları yerli ve yabancı kaynaklar ile tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract This study examines the psychological and technological dynamics that affect university students levels of depression, anxiety and stress. The research aims to examine the mediating role of disaster shift in the relationship between fear of happiness and depression, anxiety and stress in university students. This research was conducted using the correlational survey method based on quantitative research method. The study group consisted of 437 university students. The average age of the participants was 21.27 years. 81.1% of the participants were female and 18.9% were male. The majority of the university students who participated in the study reported their daily internet usage time in the range of 5-7 hours (42.1%). In addition, the majority of university students who check their social media accounts more than 5 times a day (34.3%). Personal Information Form, Fear of Happiness Scale, Doomscrolling Scale and Depression, Anxiety and Stress (DASS-21) Scale were used to collect the data. Pearson correlation analysis was performed to determine the relationship between fear of happiness, depression, anxiety, stress, and doomscrolling scores of the university students participating in the study. The mediating role of disaster shift in the relationship between fear of happiness and depression, anxiety and stress was analyzed with SPSS PROCESS (Model 4). In the study, a significant positive relationship was found between fear of happiness and depression, anxiety and stress. A significant positive relationship was found between disaster shifting and depression, anxiety and stress. A significant positive relationship was found between fear of happiness and disaster shifting. According to the findings of the study, university students' fear of happiness significantly affects depression, anxiety and stress. While some of this effect occurs directly, some of it occurs indirectly through disaster shifting. The findings confirmed the mediating role of disaster shift in the relationship between fear of happiness and depression, anxiety and stress. In line with this information, the results of the research were discussed with domestic and foreign sources and recommendations were made.