The association between genetic polymorphisms of ınterleukins and gastritis in patients ınfected with helicobacter pylori
Helicobacter pylori ile enfekte hastalarda interlökinlerin genetik polimorfizmleri ile gastrit arasindaki ilişki
  1. Tez No: 943209
  2. Yazar: ABBAS BAKHIT MOHAMMED RAHAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, interlökinler, polimorfizmler, Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Kısıtlama Parça Uzunluk Polimorfizmi, Kanser ve Gastrointestinal hastalıklar, Helicobacter pylori, interleukins, polymorphisms, Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism, Cancer and Gastrointestinal disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Helicobacter pylori, gastrik kanser gibi gastroduodenal hastalıklarla ilişkili önemli bir bakteri olup, dünya nüfusunun yaklaşık yarısını enfekte etmektedir. H. pylori'nin virülansı, konakçı genetiği ve çevresel faktörler hastalık sonuçlarını etkiler. Sitokin gen polimorfizmleri, özellikle IL-1β ve IL-2, taşıyan enfekte bireylerde hipoklorhidri, atrofi gastriti ve mide kanseri gelişme olasılığı daha yüksektir. Çalışmamızda endoskopik olarak gastrit ve mide veya duodenal ülser teşhisi konmuş 200 semptomatik hasta yer aldı. Bu hastalardan H. pylori, 69 örnekte (%34,5) tespit edildi. Gastroduodenal hastalıklarla ilişkili genetik faktörleri doğrulamak amacıyla IL-1β ve IL-2 polimorfizmlerini analiz etmek için PCR-RFLP yöntemi kullanıldı. Ayrıca, gastrointestinal semptomları olmayan 46 bireyden kan örnekleri toplayarak enetic grubu oluşturduk. Hasta ve enetic grubundaki enetic profillerin karşılaştırılması, H. pylori ile ilişkili polimorfizmleri belirlemeye ve çalışmamızın bulgularını doğrulamaya yardımcı oldu. IL-1β -31 ve -511 polimorfizmlerinin ciddi H. pylori enfeksiyonlarının insidansını önemli ölçüde artırdığını belirledik. Bu polimorfizmler için olasılık oranları (OR) sırasıyla (1,703, %95 Güven Aralığı (GA), P < 0.01) ve (3,201, %95 GA, P < 0.01) olup gastrit ve ülser gelişimiyle ilişkilendirilmiştir. Buna karşılık, IL-2+114 polimorfizmi hafif düzeyde anlamlı bir korelasyon göstermiştir (OR = 1,08, %95 GA, P = 0,06), ancak IL-2−330 herhangi bir etki göstermemiştir (OR = 1,09, %95 GA, P = 0,69). H. pylori ile ilişkili hastalıkların, özellikle mide kanserinin azaltılması için IL-1β ve IL-2 gen mutasyonları üzerine daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu polimorfizmler için yapılacak testler, risk altındaki bireyleri belirleyerek erken müdahale ve tedaviyle mide kanserinin önlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Helicobacter pylori, a significant bacterium associated with gastroduodenal illnesses such as gastric cancer, infects roughly half the global population. The virulence of H. pylori, host genetics, and environmental variables all impact disease outcomes. Infected people with cytokine gene polymorphisms, including IL-1β and IL-2, are more likely to develop hypochlorhydria, atrophic gastritis, and stomach cancer. Our study involved 200 symptomatic patients diagnosed endoscopically with gastritis and gastric or duodenal ulcers. Among these patients, H. pylori was detected in 69 specimens (34.5%). We tested PCR-RFLP to analyze IL-1β and IL-2 polymorphisms in the specimens to confirm the genetic factors associated with gastroduodenal disorders. Additionally, we collected 46 blood specimens from individuals without gastrointestinal symptoms to serve as a control group. This comparison of genetic profiles between the patients and the control group aided in identifying H. pylori-related polymorphisms and validating our study findings. We found IL-1β -31 and -511 polymorphisms significantly enhance the incidence of severe H. pylori infections, with odds ratios of (1.703, 95% (CI), P < 0.01) and (3.201, 95% (CI), P < 0.01), respectively, resulting in gastritis and ulcers. In contrast, IL-2+114 exhibited a minor significant correlation (OR = 1.08, 95% (CI), P = 0.06), whereas IL-2−330 had no influence (OR = 1.09, 95% (CI), P = 0.69). Further research into IL-1β and IL-2 gene mutations is essential to reducing H. pylori-related diseases like gastric cancer. Testing for these polymorphisms could identify at-risk individuals, enabling early intervention and treatment to prevent gastric cancer.