T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu repertuvarının incelenmesi
T.C. Investigation of the Ministry of Culture and Tourism İzmir State Classical Turkish Music Choir repertory
- Tez No: 943333
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK BAYRAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Koro, Repertuvar, Makam, Form, Usul, Classical Choir, Repertoire, Makam, Form, Usul
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Toplumların kültürel değerlerini planlı ya da plansız gelecek nesillere aktarma çabalarındaki asıl amaç, sahip oldukları değerleri korumak ve yaşatmaktır. Bu faaliyetler içinde müzik ile ilgili çalışmalar da yer almaktadır. Çalışmalarda müziğe dair kaliteyi belirleyen ve bireyin gelişiminde etkin olan en önemli unsurun repertuvar olduğu düşünülmektedir. Bu anlamda toplumsal yapıda bu görevi yerine getirmekle görevli kamu kurumlarının başında Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü gelmektedir. Bu araştırmanın amacı, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun 1986-2016 yılları arasında gerçekleştirmiş olduğu tüm konser repertuvarlarını incelemek, ağırlıklı olarak hangi makam, form ve usullerden eserlerin icra edildiğini istatistiksel verilerle ortaya koyarak grafiklerle göstermektir. Ayrıca istatiksel ve grafiksel veriler doğrultusunda koronun repetuvarında bulunan eksiklikleri belirlemektir. Araştırma, İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun 30 yıl içerisinde gerçekleştirmiş oldukları konser repertuvarları ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın doğasına uygun olması sebebiyle, çalışma nitel araştırma yöntemine göre desenlenmiştir. Araştırma neticesinde; koronun otuz yıllık repertuvarında Nihâvend makamı, Şarkı formu yanında Düyek ve Aksak usûllerinin ağırlıklı olarak kullanıldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of sociesties' efforts to transfer their cultural values to future generations, planned or unplanned, is to protect and preserve their values. These activities also include activities related to our music. The most important factor that determines the quality of music and is effective in the development of the individual is undoubtedly the repertoire created. In this sense, the General Directorate of Fine Arts of the Ministry of Culture and Tourism is the leading public organization tasked with fulfilling this duty in the social structure. In line with the founding purposes of Turkish Music Choirs, the records of all concert repertoires of Izmir State Classical Turkish Music Choir between 1986-2016 were examined and it was aimed to determine which makam, form and methods were included in the works performed. The research is a descriptive research limited to the concert repertoires of Izmir State Classical Turkish Music Choir within 30 years, using a qualitative method based on the document analysis technique. As a result of the research; it has been determined that Nihâvend maqam, Song form as well as Düyek and Aksak procedures are predominantly used in the thirty-year repertoire of the choir. Analyses of the analyzed works are also included.