The role of work-family conflict in the effect of satisfaction with shift work in quality of work life in police officers
Polislerde vardiyalı çalışma memnuniyetinin iş yaşam kalitesine etkisinde iş-aile çatışmasının rolü
- Tez No: 943469
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR NECZAN TİMURCANDAY ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Polis, Vardiyalı Çalışma Memnuniyeti, İş-Aile Çatışması, İş Yaşam Kalitesi, Police, Satisfaction with Shift Work, Work-Family Conflict, Quality of Work Life
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anlaşmazlık Çözümü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Polislerde Vardiyalı Çalışma Memnuniyetinin İş Yaşam Kalitesine Etkisinde İş -Aile Çatışmasının Rolü Süleyman BOZDOĞAN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce İşletme Anabilim Dalı İngilizce Anlaşmazlık Çözümü Programı Vardiyalı çalışma alan yazında çoğunlukla ruhsal ve bedensel sorunlar, uyku bozuklukları, iş yaşam kalitesi, motivasyon gibi farklı faktörler açısından ele alınmıştır. Bazı meslek kolları açısından vardiyalı çalışma biçimi olumsuz olarak değerlendirilirken, akşam çalışma saatlerinde iş yükünün düştüğü meslek kollarında ise vardiyalı çalışma saatleri olumlu olarak değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada vardiyalı çalışma düzeninden memnuniyet ele alınmış ve vardiyalı çalışma memnuniyetinin iş yaşam kalitesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Alan yazın taramasından yola çıkarak araştırmada vardiyalı çalışma memnuniyetinin iş yaşam kalitesine etkisinde iş-aile çatışmasının aracılık etkisi incelenmiştir. Araştırmanın kapsamını vardiyalı çalışma ve stresin yüksek olduğu meslek gruplarından biri olmasından dolayı polisler oluşturmaktadır. Bu bağlamda İzmir'in Karabağlar ilçesinde bulunan polis merkez amirlikleri ve şube müdürlüklerinde aktif bir şekilde vardiyalı olarak çalışan 482 polis memuruna ulaşılmıştır. Araştırmada veriler nicel araştırma yöntemlerinden Tarama Yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada kullanılan anket formu dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde demografik ifadeler, ikinci bölümde iş yaşam kalitesine ilişkin ifadeler, üçüncü bölümde iş-aile çatışmasına ilişkin ifadeler ve dördüncü bölümde vardiyalı çalışmaya ilişkin ifadeler yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS ve HAYES Process programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi sonucunda iş-aile çatışmasının iş yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. İş-aile çatışması arttıkça çalışma yaşamında iş yaşam kalitesini azalmaktadır. Vardiyalı çalışma memnuniyetinin iş yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediği bulgulanmıştır. Çalışanların vardiyalı çalışma düzeninden memmuniyetlerinin artması durumunda iş yaşam kalitesinin de arttığı söylenebilir. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen aracılık etki analizi sonucunda vardiyalı çalışma memnuniyetinin iş yaşam kalitesi üzerindeki etkisinde iş-aile çatışmasının aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis The Role of Work-Famıly Conflıct in the Effect of Satisfaction with Shift Work in Quality of Work Life in Police Officers Süleyman BOZDOĞAN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Bussines Administration English Conflict Resolution Program In the literature, shift work is mostly discussed in terms of different factors such as mental and physical problems, sleep disorders, quality of work life and motivation. While shift work is evaluated negatively for some professions, shift work hours can also be evaluated positively in professions where the workload decreases during evening working hours. In this study, satisfaction with shift work is discussed and the effect of shift work satisfaction on quality of work life is analyzed. Based on the literature review, the mediating effect of work-family conflict on the effect of shift work satisfaction on quality of work life was examined. The scope of the research consists of police officers since they are one of the occupational groups where shift work and stress are high. In this context, 482 police officers actively working in shifts in police headquarters and branch directorates in Karabağlar district of Izmir were reached. The data were collected using the Survey method, one of the quantitative research methods. The questionnaire form used in the research consists of four sections. The first section includes demographic statements, the second section includes statements on quality of work life, the third section includes statements on work-family conflict and the fourth section includes statements on shift work. The data obtained were analyzed using SPSS and HAYES Process programs. As a result of the analysis of the data obtained within the scope of the research, it was seen that work-family conflict negatively affects the quality of work life. As work-family conflict increases, the quality of work-life in working life decreases. It was found that satisfaction with shift work positively affects the quality of work life. It can be said that if the employees' satisfaction with shift work increases, the quality of work life also increases. As a result of the mediation effect analysis conducted within the scope of the research, it was determined that work-family conflict has a mediating effect on the effect of shift work satisfaction on quality of work life.