İş-yaşam dengesinin mutluluğa etkisinde iş-aile çatışmasının aracılık rolü
The mediating role of work-family conflict in the effect of work-life balance on happiness
- Tez No: 959896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İş-Yaşam Dengesi, Mutluluk, İş-Aile Çatışması, Work-Life Balance, Happiness, Work-Family Conflict
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada, iş yaşam dengesinin mutluluğa etkisinde iş-aile çatışmasının aracılık rolü incelenmiştir. Ayrıca katılımcıların yaş, medeni durum, çalıştığı iş yerindeki pozisyonu gibi kişisel değişkenleri ile iş yaşam dengesi, mutluluk ve iş-aile çatışması arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma, İstanbul ilinde yaşayan ve Ataşehir ilçesinde çalışan 204 beyaz yakalı bireyden toplanan verilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup doğrulayıcı faktör analizi, pearson korelasyon analizi, t-test, One Way ANOVA, aracılık analizleri gibi çeşitli analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada“Kişisel Bilgi Formu”,“İş-Yaşam Dengesi Ölçeği”,“Oxford Mutluluk Ölçeği”ve“İş-Aile Yaşam Çatışması Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular neticesinde; kendine zaman ayırma/yaşamın işten ibaret olması ve yaşamı ihmal etme değişkenlerinin iş-aile çatışması aracılığıyla mutluluğu anlamlı bir şekilde etkilediği görülmüştür. Ayrıca iş-yaşam dengesi ölçeği ve alt boyutları ile mutluluk ve iş-aile çatışması arasında da anlamlı farklar tespit edilmiştir. Yaş, cinsiyet, iş yerindeki pozisyon, çocuk sahibi olma ya da olmama, ailenin gelir durumu, gelir durumunu tanımlama ve çalışma şekli tercihi değişkenleri ile ilgili anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Medeni durum, evlilik süresi, çocuk sayısı, iş hayatında yer alma süresi, bulunduğu iş yerinde çalışma süresi ve çalışma şekli değişkenleri ile ilgili olarak ise herhangi bir anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Araştırmanın bulguları, bireylerin iş ve özel yaşamları arasında sağlıklı bir denge kurmasının mutluluk üzerinde önemli bir etkisi olduğunu vurgulamaktadır. Özellikle iş-aile çatışmasını azaltmaya yönelik çabaların bireysel mutluluğu artırabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of work-family conflict in the effect of work-life balance on happiness was examined. In addition, it was examined whether there is a significant difference between the participants' personal variables such as age, marital status, position in the workplace and work-life balance, happiness and work-family conflict. The research was conducted with data collected from 204 white-collar individuals living in Istanbul and working in Ataşehir district. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study and various analysis methods such as confirmatory factor analysis, Pearson correlation analysis, t-test, One Way ANOVA, mediation analysis were used.“Personal Information Form”, 'Work-Life Balance Scale', 'Oxford Happiness Scale' and 'Work-Family Life Conflict Scale' were used in the study. As a result of the findings obtained as a result of the research; it was seen that the variables of making time for oneself / life consists of work and neglecting life have a significant effect on happiness through work-family conflict. In addition, significant differences were found between the work-life balance scale and its sub-dimensions and happiness and work-family conflict. Significant differences were found for the variables of age, gender, position at the workplace, having or not having children, income status of the family, definition of income status and preference for working style. No significant differences were found for the variables of marital status, duration of marriage, number of children, duration of being in business life, duration of working at the current workplace and type of work. The findings of the study emphasize that a healthy balance between work and private life has a significant impact on happiness. In particular, it was concluded that efforts to reduce work-family conflict can increase individual happiness.