Thiazolidin-5-yliden bileşiklerin NMR ve ir spektrumlarinin ve moleküler docking yönetemi ile aktivitelerinin karşilaştirilmasi
Comparison of NMR and ir spectra of thiazolidin-5-ylidene compounds and their activities with molecular docking method
  1. Tez No: 943487
  2. Yazar: DAMLA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SARIPINAR, DOÇ. DR. BURAK TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, kanser biyokimyası, hücre büyümesi, tümör, DNA onarım genleri, Cancer, cancer biochemistry, cell growth, tumor, DNA repair genes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Son yıllarda kanserin oluşumu ve gelişimine dair biyokimyasal ve moleküler araştırmalarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Kanser, çok basamaklı bir süreç olup genotipik ve fenotipik değişikliklerin uzun süreli etkileşimlerini içerir. Son dönemlerde, kanser tanı ve tedavi yöntemlerinin ilerlemesi, özellikle moleküler ve genetik tekniklerin gelişimi, kanser tedavisinde önemli yenilikler sağlamıştır. Bu doğrultuda, moleküler hedeflere yönelik ilaçların geliştirilmesi ve bu alandaki teknolojik ilerlemeler, kanser tedavisinde dikkate değer bir sıçrama gerçekleştirmiştir. Hücre bölünmesi ve büyümesiyle ilişkili biyokimyasal mekanizmalar, bu süreçleri düzenleyen moleküller ve proteinler ile ilgili yapılan çalışmalar, kanserin moleküler düzeyde anlaşılıp açıklanmasına olanak tanımaktadır. Bu ilerlemeler, kanser hastalarına yönelik yaklaşımlarda köklü bir değişim gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sadece hekimler açısından değil, aynı zamanda sağlık hizmeti sağlayıcıları ve düzenleyici kurumlar açısından da bu durum büyük önem taşımaktadır. Kanser tedavisi, artık sadece organ ve histolojik yapıya dayalı klasik bir sınıflandırmaya dayanmaktan çıkmış, daha karmaşık ve moleküler-genetik bir sınıflandırma ve alt sınıflandırma dönemine geçiş yapılmıştır. Bu bağlamda, gelişen moleküler patolojinin standartlarının belirlenmesi ve hastaların tanı ile tedavi süreçlerine optimal ulaşımının sağlanması elzem olmuştur. Hastaların, moleküler biyobelteç tabanlı kişiselleştirilmiş tıptan yararlandıkları takdirde, tedavi süreçlerinde yaşamsal bir avantaj sağlayacakları aşikardır. Önümüzdeki yıllarda, klasik tedavi yöntemlerinin yerini, hücre döngüsü ve kanserle ilgili yeni bilgi birikimleri ışığında daha hedefli tedavi yöntemlerinin alması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, significant advances have been made in biochemical and molecular research on the formation and development of cancer. Cancer is a multi-step process and involves long-term interactions of genotypic and phenotypic changes. In recent years, the advancement of cancer diagnosis and treatment methods, especially the development of molecular and genetic techniques, has provided significant innovations in cancer treatment. In this direction, the development of drugs targeting molecular targets and technological advances in this field have made a remarkable leap in cancer treatment. Studies on biochemical mechanisms related to cell division and growth, and molecules and proteins that regulate these processes allow cancer to be understood and explained at the molecular level. These advances reveal the need for a radical change in approaches to cancer patients. This situation is of great importance not only for physicians, but also for healthcare providers and regulatory institutions. Cancer treatment has moved from a classical classification based solely on organ and histological structure to a more complex and molecular-genetic classification and subclassification period. In this context, it has become essential to determine the standards of developing molecular pathology and to ensure optimal access of patients to diagnosis and treatment processes. It is obvious that patients will gain a vital advantage in their treatment processes if they benefit from personalized medicine based on molecular biomarkers. In the coming years, it is expected that classical treatment methods will be replaced by more targeted treatment methods in the light of new knowledge about the cell cycle and cancer.