Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dış ticaretin gelişimi ve ihracata yönelik mali teşvikler
Development of foreign trade between Turkey and Azerbaijan and financial incentives for exports
- Tez No: 943526
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÜNAY BEKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, Dış Ticaret, İhracat, İthalat, Mali Teşvik, Turkey, Azerbaijan, Foreign Trade, Export, Import, Fiscal Incentive
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye ve Azerbaycan Arasındaki Dış Ticaretin Gelişimi ve İhracata Yönelik Mali Teşvikler Kanan AZİZLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Maliye Programı Dış ticaret, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve hizmetlerin ülkeler arasında alım satım işlemlerini ifade etmektedir. Ülkeler refah artışı sağlamak ve uluslararası piyasalarda uyum sağlamak için dış ticaret yapmak durumundadır. Dış ticaret yapan ülkeler yaptıkları ticaretten elde ettikleri döviz gelirleriyle ekonomik olarak büyüme ve gelişme hızında artış yaşamaktadır. Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra ekonomik alanda ilerlemeler kaydetmiştir. Ülkede zengin enerji kaynaklarının varlığı ve yabancı yatırımcılar tarafından yatırım yapılması gibi faktörler ekonomik büyümeyi sağlamıştır. Son yıllarda Türkiye ve Azerbaycan arasında ilişkilerin güçlü olması ticaret hacminin artışına neden olmuştur. Türkiye'nin sanayi ürünlerini Azerbaycan'a ihraç etmesi ekonomik açıdan hayati önem taşımaktadır. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere dayalı ihracat faaliyetleri iki ülke açısından güçlü ilişkilerin sağlanmasında etkili olmuştur. Bu çalışmada amaç Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dış ticari ilişkileri ve dış ticarette uyguladıkları mali teşvikleri incelemektir. Bu kapsamda literatürde olan makale, tez, kitap gibi kaynaklardan bilgiler edinilmiştir. Ticaretle ilgili yararlanılan veriler ağırlıklı olarak Türkiye İstatistik Kurumu, Ticaret Bakanlığı ve Azerbaycan İstatistik Kurumu'ndan alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde dış ticaretle ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Türkiye ve Azerbaycan'ın genel ekonomik yapısına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye ve Azerbaycan'ın ticari ilişkileri ve uyguladıkları mali teşviklerle ilgili bilgiler yer almakta olup, elde edilen bilgiler sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Development of Foreign Trade Between Turkey and Azerbaijan and Financial Incentives for Exports Kanan AZIZLI Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Finance Public Finance Program Foreign trade refers to the buying and selling of goods and services between countries in order to meet the needs of people. In order to increase the welfare of countries, they have to make foreign trade in order to adapt to the markets in the international arena. Countries engaged in foreign trade experience an increase in the rate of economic growth and development with the foreign exchange earnings from their trade. Azerbaijan has made progress in the economic field after gaining independence. Factors such as the presence of rich energy resources in the country and investment by foreign investors have ensured economic growth. The strong relations between Turkey and Azerbaijan in recent years have led to an increase in trade volume. Turkey's export of industrial products to Azerbaijan is of vital economic importance. Export activities based on economic and trade relations between the two countries have been effective in ensuring strong relations for both countries. The aim of this study is to examine the foreign trade relations between Turkey and Azerbaijan and the fiscal incentives applied in foreign trade. In this context, information has been obtained from sources such as articles, theses and books in the literature. The data on trade were mainly obtained from the Turkish Statistical Institute, Azerbaijan Statistical Institute and the Ministry of Trade. In the first part of the study, general information about foreign trade is given. In the second part, the economic structure of Turkey and Azerbaijan is mentioned. In the third part, information on Turkey and Azerbaijan's trade relations and the fiscal incentives they apply are included. The information obtained is evaluated in the conclusion section.