Bağımsızlık sonrası Azerbaycan dış ticaret politikası ve sonuçları
Post-independence Azerbaijan foreign trade policy and its results
  1. Tez No: 753339
  2. Yazar: SANAN ISAZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret Politikası, Ticari İlişkiler, Gümrük Tarifeler, İhracat, İthalat, Foreign Trade Policy, Trade Relations, Custom Tariffs, Export, Import
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Azerbaycan 70 yıl Sovyet devletler birliği döneminden sonra 1991 yılı 18 Ekim de bağımsızlığını tekrar ilan etmiştir. Bu çalışmada da bağımsızlık sonrası Azerbaycan'ın dış ticaret politikası ve sonuçlarını detaylı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşmak için Azerbaycan ve Türkiye kaynaklarından yayın taraması yapılarak ilgili literatür araştırılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde ülke kimliği, coğrafi yapı ve doğal kaynaklar, enerji kaynakları, genel ekonomik durum, Azerbaycan'ın tarihçesi ve dış ticaretin tarihsel gelişimi ve bağımsızlık sonrası Azerbaycan ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde Azerbaycan'ın uluslararası ticaret politikaları ve bağımsızlık sürecinden günümüze makro göstergeleri yer almaktadır. Bu göstergelere devlet bütçesi, enflasyon, istihdam, ekonomik büyüme, sektörel değerlendirme, gümrük tarifeleri ihracat ve ithalat göstergeleri dahildir. Üçüncü bölümde ise Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin tarihsel boyutu, bağımsızlık sonrası ekonomik ilişkileri, ülke arasında ithalat ve ihracat, Azerbaycan ve Türkiye'nin ortak yatırımları hakkında bilgiler yer almaktadır. Bu bölümde Azerbaycan ve Türkiye İkinci Karabağ savaşı sonrası ile ilgili iki ülke arasındaki bilgiler de yer almaktadır. Azerbaycan'ın dış ticaret ilişkileri her geçen gün genişlemekte, özellikle Azerbaycan'ın bir petrol ve gaz ülkesi olması dış ilişkilerinin genişlemesinde ve ülke olarak kalkınmasında önemli rol oynamaktadır. Sonuç bölümünde Azerbaycan'ın mevcut dış ekonomik ilişkilerine dair sonuçlar ve geleceğe yönelik öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Azerbaijan declared its independence again on October 18, 1991, 70 years after the Soviet Union. In this study, it is aimed to examine in detail the post-independence foreign trade policy of Azerbaijan and its results. In order to achieve this aim, the relevant literature was searched by scanning the sources of Azerbaijan and Turkey. The study consists of three parts. In the first part, there is information about the identity of the country, its geographical structure and natural resources, energy resources, general economic situation, the history of Azerbaijan and post-independence foreign trade and the historical development of Azerbaijan. In the second part, the international trade policies of Azerbaijan and its macro indicators from the independence process to the present are given. These indicators include government budget, inflation, employment, economic growth, sectoral assessment, customs tariffs, export and import indicators. In the third chapter, there is information about the historical dimension of Azerbaijan-Turkey relations, post-independence economic relations, import and export between the two countries, joint investments of Azerbaijan and Turkey. This section also includes information between Azerbaijan and Turkey after the Second Karabakh war between the two countries. Azerbaijan's foreign trade relations are expanding day by day, especially the fact that Azerbaijan is an oil and gas country plays an important role in the expansion of its foreign relations and its development as a country. In the conclusion part, there are conclusions regarding the current foreign economic relations of Azerbaijan and suggestions for the future.