Tıp fakültesi öğrencilerinde özyeterlik, stres ve klinik karar verme ilişkisi
The relationship between academic self-efficacy, stress, and clinical decision-making among medical students
- Tez No: 943530
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÖZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Özyeterlik, Stres, Klinik karar verme, Self-efficacy, Stress, Clinical decision-making
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin akademik özyeterlik, algılanan stres düzeyi ve klinik karar verme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bunlara olası etkili faktörleri değerlendirmektir. Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 4., 5. ve 6. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Veriler, yüz yüze anket yoluyla toplanmış; katılımcılara“Tıbbi Başarı Özyeterlik Ölçeği”,“Algılanan Tıp Fakültesi Stres Ölçeği”ve“Tıp Fakültesi Öğrencileri için Klinik Karar Verme Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, normallik testleri, bağımsız örneklem t-testi, Mann-Whitney U testi, ANOVA, Kruskal-Wallis, post-hoc testler, Pearson ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %90'ı orta ve yüksek düzeyde stres yaşadığını belirtmiştir. Özyeterlik puanları ile stres düzeyleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki (r = -0,201; p=0,045), özyeterlik ile klinik karar verme puanları arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki (r = 0,429; p < 0,001) saptanmıştır. Klinik karar verme puanı ile stres düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (r = 0,052 p = 0,608). Sonuçlar: Çalışmanın bulguları, akademik özyeterliğin tıp fakültesi öğrencilerinin stres düzeylerini düşürmede etkili olduğunu ve klinik karar verme becerileriyle pozitif yönde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, tıp eğitimi sürecinde öğrenci destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the relationship between academic self-efficacy, perceived stress level, and clinical decision-making skills of medical school students and evaluate possible influencing factors. Methods: This cross-sectional study was conducted with 4th-, 5th-, and 6th-year students at İzmir Kâtip Çelebi University Faculty of Medicine. Data were collected through face-to-face questionnaires, including the“Medical Academic Self-Efficacy Scale”, the“Perceived Medical School Stress Scale”, and the“Clinical Decision-Making Scale for Medical Students”. Descriptive statistics, normality tests, independent samples t-test, Mann-Whitney U test, ANOVA, Kruskal-Wallis test, post-hoc tests, and Pearson and Spearman correlation analyses were used for data analysis. Results: 90% of the participants reported experiencing moderate to high levels of stress. A significant negative correlation was found between self-efficacy and stress levels (r = –0,201; p = 0,045), and a significant positive correlation was observed between self-efficacy and clinical decision-making scores (r = 0,429; p < 0,001). No significant correlation was found between clinical decision-making scores and stress levels (r = 0,052; p = 0,608). Conclusion: The findings of the study reveal that academic self-efficacy is effective in reducing stress levels among medical students and is positively associated with their clinical decision-making skills. These results highlight the need to strengthen student support mechanisms within medical education programs.