Türkiye ekonomisinde dış borçların sürdürülebilirliğinin analizi: Kantil tümleşme yaklaşımı
Analysis of the sustainability of external debts in the Turkish economy: A quantile integration approach
  1. Tez No: 943566
  2. Yazar: SERHAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Borç, Borç Sürdürülebilirliği, Cari Denge, Ekonomik Şoklar, Kantil Tümleşme, External Debt, Debt Sustainability, Current Account Balance, Economic Shocks, Quantile Integration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye Ekonomisinde Dış Borçların Sürdürülebilirliğinin Analizi: Kantil Tümleşme Yaklaşımı Serhat YILMAZ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Finansal İktisat ve Bankacılık Programı Bir ülkenin yurtdışındaki resmi veya özel finans kurumlarından, uluslararası kuruluşlarından veya diğer ülkelerden temin ettiği ve geri ödeme yükümlülüğünü içeren kredi fon ve benzeri şeklindeki finansmanları ifade eden dış borç kavramı, temelinde ülkelerdeki tasarruf açığından ortaya çıkmakta olup, ülkelerin dış dengesi olan cari işlemler dengesi ve iç dengesi olan bütçe dengesini ve istikrarı sağlamak için başvurdukları bir ekonomi politikası aracıdır. Devletin ekonomiye müdahalesine onay veren iktisadi yaklaşımların dış borçlanma mekanizmasına daha olumlu yaklaştığı görülürken, piyasa ekonomisi yaklaşımını benimseyen iktisadi yaklaşımların ise olası maliyetlerinden dolayı dış borçlanmaya çekingen yaklaştıkları görülmektedir. Çalışmamızda döviz gelir ve giderleri kapsamında cari denge modelini esas alarak Türkiye' de dış borçların sürdürülebilirliğinin sınanması amaçlanmış olup, IMF' nin altıncı kitabının yayınlanmasıyla birlikte uluslararası standartlar çerçevesinde yayınlanmaya başlayan ödemeler bilançosun yaklaşımı esas alınmıştır. Analiz yöntemleri olarak ADF birim kök testi, KPSS durağanlık testi ile Kantil ADF testleri kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda Türkiye ekonomisinin dış borçların sürdürülebilirliği konusunda belirli riskler taşıdığı fakat döviz gelirlerindeki artış hızının, döviz giderlerindeki artış hızından daha büyük olduğu sürece dış borçlarda sürdürülebilirliğin mümkün olabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Analysis of the Sustainability of External Debts in the Turkish Economy: A Quantile Integration Approach Serhat YILMAZ Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Departmant of Economics Financial Economics and Banking Program The concept of external debt, which refers to financing in the form of loans and similar funds that a country obtains from official or private financial institutions abroad, international organizations or other countries and includes a repayment obligation, basically arises from the savings deficit in countries and is an economic policy tool that countries use to ensure their external balance, which is the current account balance, and their internal balance, which is the budget balance, and stability. While economic approaches that approve state intervention in the economy are seen to have a more positive approach to the external borrowing mechanism, economic approaches that adopt a market economy approach are seen to be hesitant towards external borrowing due to its potential costs. In our study, it is aimed to test the sustainability of external debts in Turkey by taking the current balance model as a basis within the scope of foreign exchange income and expenditure, and the approach of the balance of payments, which started to be published within the framework of international standards with the publication of the sixth book of the IMF, was taken as basis. ADF unit root test, KPSS stationarity test and Quantile ADF tests were utilized as analysis techniques. As an outcome of the analysis, it has been revealed that the Turkish economy carries certain risks regarding the sustainability of foreign debts, but foreign debts are sustainable as long as the rate of increase in foreign exchange revenues is greater than the pace of growth in foreign exchange expenditures.