Gelişen bilgi teknolojilerinin bilgi ve belge yönetimi hizmeti veren firmalarda sektörel dönüşüme etkisi: Restore plc. örneği
The influence of emerging information technologies on sectoral transformation in the information and records management industry: A case study of Restore plc.
- Tez No: 943568
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arşiv, Bilgi ve Belge Yönetimi, Maliye, Archive, Information and Records Management, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve Belge Yönetimi, Arşiv Hizmetleri, Dijitalleşme, Teknolojik Dönüşüm, İş Modeli, Hizmet Ekosistemi, Bilgi ve Belge Yönetimi Firmaları, Information and Records Management, Archival Services, Digitalization, Technology, Business Model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZ GELİŞEN BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ HİZMETİ VEREN FİRMALARDA SEKTÖREL DÖNÜŞÜME ETKİSİ: RESTORE PLC. ÖRNEĞİ Uğur ARI Arşiv hizmetlerinde büyümeyi hedefleyerek Birleşik Krallık'ta 2004 yılında kurulmuş olan Restore plc. firması, zaman içerisinde ortaya çıkan ekonomik darboğaz ve finansal krizleri fırsata çevirip yenilikçi teknolojileri hizmetlerine katarak geliştirdiği iş modeliyle sektöründe önemli bir dönüşüm gerçekleştirmiştir. Hizmet alanını, arşiv hizmetleri yanı sıra belge yönetimi, dijitalleştirme, teknolojik kurulum ve kurumsal taşımacılık şeklinde genişleterek, bilgi ve belge yönetimi sektöründe çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği destekleyen bir sistem meydana getirmiştir. Böylece, geleneksel belge yönetimi hizmetlerini dijitalleşmenin zorunlu kıldığı ihtiyaçlarla uyumlu hale getirmiştir. Bu çalışmada, serbest piyasa koşullarında Restore plc.'nin kendi ekosistemini nasıl oluşturduğu incelenmiştir. Şirketler Grubu olarak Restore plc. müşterilerine, belge yönetimi ve dijitalleşme süreçlerinden BT donanımlarının yeniden kullanımı ve çevresel etkilerin azaltılmasına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Grubun bir iştiraki olan Restore Digital, dijital dönüşüm hizmeti vererek müşterilerinin operasyonel verimliliğini artırmayı hedeflerken, diğer bir iştiraki olan Restore Technology ise yeniden kullanım ve güvenli imha odaklı hizmetleriyle sürdürülebilir bir çevreyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, mütevazı bir sermaye ile kurulmasının ardından A.B.D. kaynaklı 2008'de yaşanan küresel mali krizi aşıp hızla toparlanarak hem bünyesine kattığı yeni şirketlerle hem de çeşitlendirdiği hizmetler sayesinde operasyonlarından elde ettiği gelirlerle organik ve güçlü bir büyümeyi nasıl gerçekleştirdiğinin, yüksek rakamlı cirolara ulaşarak hissedarlarına önemli kazançları nasıl sağladığının nedenlerini açığa çıkarmaktır. Bu sorulara cevap bulmak için öncelikle literatür taraması yapılmış, ardından firmanın kurumsal bilgi kaynakları nicel ve nitel analize tabi tutulmuştur. Bu analiz için örgütün yıllık faaliyet raporları, finansal tabloları, CEO'ların vizyon ve misyon ışığında ortaya koyduğu politika metinleri, istihdam rakamları ile aynı zamanda LSE-AIM'ın ve istatistiki verileri, IMF'nin istatistiki verileri, Dünya Bankası verileri, Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi verileri kullanılmıştır. Restore plc.'nin oluşturduğu ekosistemin başarısı finansal tablolarına ve istihdam sayılarına yansımış, firmanın operasyonel gelirlerini artırarak hem firmanın gelir kaynaklarını çeşitlendirmiş hem de nakit akışını yükseltmiş ve hissedarlarına da istikrarlı kazançlar sağlamıştır. Üretilen bu değerler yeni yatırımlara ve firma satın alımlarına dönüşmüş, hizmet spektrumu genişledikçe LSE-FTSE 100 endeksi şirketlerinin neredeyse tamamına ve BBC gibi stratejik kamu kuruluşlarına hizmet verme olanağı sağlamış, bu sayede ekosistem dönüşümünden öncesine göre müşteri portföyünü daha da genişletmiştir. Araştırma sonucunda firmanın bu hızlı büyümesinde, oluşturduğu ekosisteme bağlı olarak kendi kurumsal iç dinamikleriyle kurguladığı iş modelinin bulunduğu görülmüştür. Geliştirdiği bu iş modelinin, Restore plc.'yi aynı sektörde hizmet veren diğer emsal firmalara göre öne taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF EMERGING INFORMATION TECHNOLOGIES ON SECTORAL TRANSFORMATION IN THE INFORMATION AND RECORDS MANAGEMENT INDUSTRY: A CASE STUDY OF RESTORE PLC. Uğur ARI Founded in the United Kingdom in 2004 with the objective of advancing archival services, Restore plc. has successfully leveraged economic downturns and financial crises as opportunities to integrate innovative technologies into its operations. Through this approach, the company has implemented a transformative business model, establishing itself as a key player in its sector. Beyond archival services, Restore plc. has expanded its scope to include records management, digitization, technological installations, and corporate relocation services, thereby fostering an ecosystem that promotes environmental and social sustainability within the information and document management sector. Consequently, the company has adapted traditional document management services to meet the demands of digital transformation. This study explores how Restore plc. has developed its ecosystem within the framework of a free-market economy. Restore plc., as a group of companies, offers services ranging from records management and digitization to IT hardware reuse and environmental impact mitigation. Restore Digital, one of its subsidiaries, focuses on enhancing operational efficiency for clients by delivering digital transformation solutions, while another subsidiary, Restore Technology, prioritizes environmental sustainability through services centered on reuse and secure disposal. This research primarily aims to elucidate the factors behind Restore plc.'s robust, organic growth despite its modest initial capital and the 2008 global financial crisis. The company has not only recovered rapidly but also expanded through strategic acquisitions and service diversification, generating substantial revenues and delivering significant returns to its shareholders.