Bir sanal gerçeklik uygulaması geliştirme çalışması: Sanal danışan
A study on developing a virtual reality application: Virtual client
- Tez No: 943691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA SEDA ÇOLAK TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Yapay Zeka, Sanal Danışan, Vira, Virtual Reality, Artificial Intelligence, Virtual Client, Vira
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışma, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında dijital dönüşümün bir örneği olarak geliştirilen sanal danışan Vira uygulamasının tasarım süreci ve bu uygulamanın psikolojik danışman adaylarının mesleki gelişimlerine etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Vira, yapay zekâ tabanlı bir sanal danışan olarak, danışman adaylarının mesleki yeterliklerini artırmaya yönelik yapılandırılmış bir öğrenme ortamı sunmak üzere özel olarak geliştirilmiştir. Uygulamanın geliştirilmesinde hem psikolojik danışma kuramları hem de eğitim teknolojileri temel alınarak, gerçekçi senaryolar ve anlık etkileşim sağlayan bir yapay zekâ altyapısı kullanılmıştır. Araştırma, yarı deneysel desenle yürütülmüş ve deney (Vira uygulamasını kullanan) ile kontrol (geleneksel eğitimle devam eden) gruplarından oluşan toplam 34 psikolojik danışman adayıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde Psikolojik Danışma Becerilerini Ayırt Etme Ölçeği (PDBAÖ), Psikolojik Danışman Öz Yeterlik Ölçeği (PDYÖ) ve Etkili Psikolojik Danışman Niteliklerini Değerlendirme Ölçeği (EPNİDÖ) kullanılmış; ayrıca, deney grubundaki katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla nitel veriler elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, Vira uygulamasının danışman adaylarının mesleki becerilerinin gelişimine, öz yeterlik algılarının güçlenmesine ve etkili psikolojik danışmanlık niteliklerini kazanmalarına anlamlı katkılar sağladığını ortaya koymuştur. Ayrıca uygulamanın, danışma pratiği ile teorik bilgiyi buluşturması sayesinde adayların mesleki öz güvenini artırdığı ve danışma sürecine ilişkin farkındalıklarını derinleştirdiği görülmüştür. Sonuç olarak, bu araştırma yalnızca Vira'nın etkililiğini ortaya koymakla kalmayıp, aynı zamanda rehberlik ve psikolojik danışmanlık eğitimine yenilikçi bir dijital araç kazandırmış; mesleki beceri kazanımını destekleyen, etkileşimli ve çağın ihtiyaçlarına yanıt veren bir öğrenme deneyimi sunma potansiyelini de ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the development process of the virtual client application Vira and its effects on enhancing the professional competencies of psychological counselor candidates. Vira is an AI-based virtual client specifically designed to offer a structured and interactive learning environment that supports the acquisition of counseling skills. The application was developed by combining theoretical foundations in counseling with educational technologies, utilizing realistic scenarios and artificial intelligence-driven responses. The research was conducted using a quasi-experimental design with 34 psychological counselor candidates assigned to experimental and control groups. While the experimental group interacted with the Vira application, the control group received no such intervention. Data were collected using the Counseling Self-Efficacy Scale, the Microcounseling Skill Discrimination Scale, and the Effective Counselor Characteristics Assessment Scale. Additionally, semi-structured interviews were conducted with participants to obtain in-depth qualitative insights regarding the impact of the application. Findings reveal that the Vira application significantly contributed to the development of counseling skills, enhanced self-efficacy perceptions, and supported the acquisition of effective counselor characteristics. The application also played a meaningful role in bridging theoretical knowledge with practical counseling experience, thereby increasing participants' professional confidence and reflective awareness. In conclusion, this study not only demonstrates the effectiveness of the Vira application but also introduces an innovative digital tool for counselor education. It shows strong potential for strengthening the link between theory and practice in psychological counseling training programs.