Sosyal bilgiler öğretmenlerinin Avrupa Birliği kimliğine yönelik algılarının incelenmesi
Examining social studies teachers' perceptions towards European Union identity
- Tez No: 943709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK KÖRÜKCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Kimliği, Sosyal Bilgiler, European Union, European Union Identity, Social Studies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gerçekleştirilen bu araştırmada sosyal bilgiler öğretmenlerinin Avrupa Birliği Kimliğine yönelik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelindedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Avrupa Birliği Kimliği Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubu 46 kadın 56 erkek 102 sosyal bilgiler öğretmeni yer almaktadır. Araştırma verileri SPPS paket program ile çözümlenmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin Avrupa Birliği kimliğine yönelik algıları üyelikten hoşnutluk, özdeşleşme, sosyal kimlik ve kimliği karşılaştırma alt faktörüne göre orta düzeyde olduğu görülmüştür. Bu sonuç bize sosyal bilgiler öğretmenlerinin genel olarak Avrupa Birliği kimliğine yönelik olarak orta düzeyde görüşe sahip olduğu yani ne Avrupa Birliği kimliğine yönelik çok istekli oldukları ne de Avrupa birliğinden uzak durmak gerektiği görüşünde olmadıkları sonucu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the perceptions of social studies teachers towards the European Union Identity. The study is in the screening model. The“European Union Identity Perception Scale”was used as the data collection tool in the study. The study group included 102 social studies teachers, 46 female and 56 male. The research data were analyzed with the SPPS package program. It was seen that the perceptions of social studies teachers towards the European Union identity were at a medium level according to the sub-factors of membership satisfaction, identification, social identity and identity comparison. This result showed us that social studies teachers generally have a medium level of opinion towards the European Union identity, that is, they are neither very keen on the European Union identity nor do they think that we should stay away from the European Union.