Mersin ili merkez ağzı
Mersin province central dialect
- Tez No: 943710
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADİ H.NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Mersin ağzı, Mersin ağzı ses olayları, Mersin ağzı şekil bilgisi, Mersin dialect, phonological features of the Mersin dialect, morphological features of the Mersin dialect
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
Türkiye Türkçesi ağızlarında yapılan araştırmalar her ne kadar kısa sürede ileri seviyeye gelmiş olsa da henüz istenilen seviyede değildir. Bunun sebeplerinden birisi ağız çalışmalarına diğer Türk ülkelerine nazaran daha geç başlamamızdır. Ayrıca hızlı gelişen teknoloji çağında ayırt edici ağız özelliklerinin geçmiş yıllara göre daha hızlı kayboluyor olmasıdır. Baktığımız zaman diğer Türk milletleri dil haritalarını tamamlamış durumda ve bizim de bu konuda çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Gerek köyden şehre çok hızlı göç olması, gerek şehir merkezlerinin git gide köylere kadar genişleyip kırsal olan kesimleri de içine alarak teknolojiyle iç içe hale getirmesi, çalışma şartlarımızı zorlaştırıyor. Bugün akıllı telefon kullanan kişilerin yaş ortalaması oldukça yüksek. Teknolojinin bu kadar hızlı hayatımıza dahil olması yaşayan bir varlık olan dilimizi de etkiliyor. Bu yüzden ağız araştırmaları için de zaman daralıyor. Yörelerin kendine has olan ağız özelliklerinin kaybolmaya başlaması gözlemleniyor. Çalışmamızı yaptığımız Mersin merkez ilçelerinde de bahsettiğimiz durum söz konusu. Her ne kadar ağız verilerini toplayabilmiş olsak da her geçen yıl ağız konuşmaları büyük oranda azalıyor. Günümüzde hâlâ ağız çalışmaları tamamlanmayan şehirler çok fazla. Ağız özelliklerinin hızla kaybolması sebebiyle şehirlerin ağız çalışmalarına öncelikle çok göç aldığı bilinen şehir merkezlerinden başlamalıyız. Araştırmamız bu fikir sebebiyle şehir merkezini ele aldı. Mersin Merkez ilçelerinde Mersin'in yaşlı nüfusunu oluşturan ve özellikle Mersin'in yerlisi olan kişilerle yaptığımız röportajlar sonucu derlediğimiz metinleri transkript ettik. Bu tezde metinlerden alınan sözcüklerle Mersin Merkez ağzını, ses ve şekil bilgisi bakımından inceledik ve sözlük derlememizle beraber sunduk.
Özet (Çeviri)
Although research on dialects of Turkiye Turkish has advanced considerably in a short time, it has not yet reached the desired level. One of the reasons for this is that dialect studies in Turkiye began later compared to other Turkic countries. Furthermore, in this rapidly developing technological era, distinguishing dialectal features are disappearing more quickly than in the past. When we observe the situation, we see that other Turkic nations have completed their linguistic maps, and it is necessary for us to accelerate our efforts in this regard. Factors such as the rapid migration from rural to urban areas and the expansion of urban centers into villages, bringing even the most remote areas into contact with technology, complicate fieldwork conditions. Today, the average age of smartphone users is quite high, which demonstrates how deeply technology has penetrated our daily lives. This rapid integration of technology inevitably affects our language, a living entity. Consequently, time is running out for dialect research, as region-specific dialectal features are increasingly fading. The same issue is observed in the central districts of Mersin, where this study was conducted. Although we were able to collect dialectal data, each passing year brings a noticeable decline in dialect usage. Currently, there are still many cities in which dialect studies remain incomplete. Due to the rapid disappearance of dialectal features, priority should be given to central urban areas known for high migration rates. With this idea in mind, our research focused on the city center. We conducted interviews with elderly native residents of Mersin in its central districts and transcribed the texts compiled from these interviews. In this thesis, we analyzed the phonological and morphological features of the Mersin Central dialect based on vocabulary extracted from the texts, and we presented our findings along with a compiled glossary.