Hemşire öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirmeye ilişkin yeterlik algılarının, yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerinin öğretim elemanı ve öğrenci bakışıyla değerlendirilmesi
Evaluations of the nurse educators' competencies, problems and solution suggestions regarding the assessment and evaluation from the perspective of nurse educators and students
- Tez No: 943748
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞENYUVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Eğitimi, Ölçme ve Değerlendirme, Yeterlik, Hemşire Öğretim Elemanı, Hemşirelik Öğrencisi, Nursing Education, Assessment and Evaluation, Competence, Nurse Instructor, Nursing Student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Araştırma, hemşire öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirmeye ilişkin yeterlik algısının, yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerinin hemşire öğretim elemanı ve öğrencilerinin bakışıyla değerlendirilmesi amacıyla karma araştırma yöntemlerinden yakınsak karma yöntem tasarımında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel bölümünde katılımcıların tanıtıcı ve mesleki özellikleri, hemşire öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme yeterlik algısına, yaşadıkları sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlere, nitel bölümünde ise bireysel derinlemesine görüşmelere ve hemşirelik, tıp ve eğitim alanlarında uzman öğretim üyelerinin katıldığı panel tartışmasına yer verilmiştir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de bulunan hemşirelik fakültelerinde görev yapan hemşire öğretim elemanları ve bu fakültelerde öğrenim gören 4.Sınıf öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın nicel bölümü, 267 hemşire öğretim elemanı ve 363 öğrenci ile nitel bölümü ise 17 hemşire öğretim elemanı ve 14 öğrenci ile; panel tartışması ise 5 uzman ile gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler Bilgi Formları ve Hemşire Öğretim Elemanlarının Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Yeterlik Algısı Ölçeği ile nitel xvi veriler ise Bilgi Formları ve Yapılandırılmış Görüşme Formları ile toplanmıştır. Elde edilen nicel veriler ortalama, standart sapma, minumum-maksimum, Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi analizi ile; niteliksel veriler temalara göre gruplandırılmış tematik, betimsel ve içerik analizi yöntemleri yapılarak yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, hemşire öğretim elemanlarının çoğunluğunun kendilerini ölçme ve değerlendirme konusunda kısmen yeterli gördükleri, ölçme ve değerlendirme eğitimi aldıkları, gereksinim ve yaşanan sorunlar kapsamında ölçme ve değerlendirme yeterliklerinin gelişime açık olduğu, ölçek toplam puan ortalamasının ise 115.96±13.90 olduğu ve yaş, öğrenim durumu, ünvan, ölçme ve değerlendirme ile ilgili eğitim alma, ölçme ve değerlendirmeye ilişkin kendini yeterli görme durumu ile ölçek toplam ve alt boyut sıra ortalamaları arasında anlamlı fark olduğu; öğrencilerin hemşire öğretim elemanlarını ölçme ve değerlendirme konusunda orta düzeyde (6.78±1.8) yeterli buldukları, geleneksel ölçme yöntem ve araçlarının sıklıkla kullanıldığını ifade ettikleri, yaşanan sorunlar arasında geri bildirim alma, objektif değerlendirilmeme, tek tür sınav uygulaması gibi sorunların sıklıkla vurgulandığı saptanmıştır. Nitel verilerde ise nicel bulguları destekleyici, hemşirelik eğitiminde ölçme ve değerlendirmenin yeri ve önemi, kullanılan ölçme ve değerlendirme araçları, etkileyen faktörler, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri temaları ön plana çıkmıştır. Sonuç olarak, hemşirelik eğitiminde ölçme ve değerlendirme/hemşire öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme yeterlik algısı, yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin bu çalışmada, geçmişten günümüze hemşirelik eğitiminde halen aynı sorunların yaşandığı, hemşire öğretim elemanlarının yeterlik algısının gelişime açık alan olarak önemini sürdürdüğü, hemşirelik eğitiminin iç paydaşları olan hemşirelik öğrencileri ve hemşire öğretim elemanlarının görüşleri, mevcut durum analizini ortaya çıkarmış, uzmanların görüşleri ile tüm bulguların birbiri ile bütünleştiği görülmüştür. Bu doğrultuda günümüz ve gelecek hemşirelik eğitimi için ölçme ve değerlendirmeye yönelik iyileştirme çalışmalarının önceliklendirilmesi önerilmektedir. Haziran 2025, 226 sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate nurse instructors' perceived competencies regarding assessment and evaluation, the problems they experience, and their proposed solutions, from the perspectives of both nurse instructors and nursing students. The study employed a convergent mixed-methods research design. In the quantitative part, participants' demographic and professional characteristics, their views on nurse instructors' perceived competencies in assessment and evaluation, the problems they face, and their proposed solutions were examined. In the qualitative part, individual in-depth interviews and a focus group interview with faculty members from the fields of nursing, medicine, and education, as well as an expert panel, were conducted to explore the perceived competencies, problems, and proposed solutions related to assessment and evaluation. The study population consisted of nurse instructors' working in nursing faculties in Turkey and fourth-year nursing students studying at these faculties. The quantitative part of the study was conducted with 267 nurse educators and 363 students, while the qualitative part included individual in-depth interviews with 17 nurse instructors and 14 students, and an expert panel xviii with 5 experts. Quantitative data were collected using Information Forms andtheNurse Instructors' Perceptions of Competence Scale for Assessment and Evaluation. Qualitative data were collected using Information Forms and Structured Interview Forms. The quantitative data were analyzed using mean, standard deviation, minimum-maximum values, Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests, Mann-Whitney U test, and KruskalWallis H test. Qualitative data were analyzed thematically, descriptively, and through content analysis. According to the findings, most nurse instructors considered themselves partially competent in assessment and evaluation, had received training in this area, and believed their competencies in assessment and evaluation were open to development in line with their needs and the problems experienced. The average total score on the scale was 115.96±13.90. There were statistically significant differences in the total and subscale mean ranks based on age, education level, academic title, training received in assessment and evaluation, and selfperceived competency in this area. Students rated nurse instructors' competency in assessment and evaluation at 6.78±1.8 and stated that traditional assessment methods and tools were frequently used. The most frequently reported problems included lack of feedback, subjective evaluations, and the use of a single type of exam. The qualitative data supported the quantitative findings, highlighting themes such as the role and importance of assessment and evaluation in nursing education, the tools used, influencing factors, problems experienced, and proposed solutions. In conclusion, this study serves as a national report on assessment and evaluation in nursing education, and nurse instructors' perceived competencies, the challenges faced, and proposed solutions. It reveals that similar problems persist from past to present in nursing education, that the perceived competencies of nurse instructors remain an area in need of development, and that the views of internal stakeholders—nursing students and nurse instructors—have contributed to a comprehensive analysis of the current situation. The integration of expert opinions has also strengthened the findings. In this context, it is recommended that efforts to improve assessment and evaluation practices in current and future nursing education be prioritized. June 2025, 226 pages. xix