Üniversite öğrencilerinde psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide sosyal desteğin aracı rolü
The mediating role of social support in the relationship between psychological resilence and life satisfaction among universi̇ty students
- Tez No: 943776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CANPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, yaşam doyumu, sosyal destek, üniversite öğrencileri, Psychological resilience, life satisfaction, social support, university students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde psikolojik sağlamlık ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide sosyal desteğin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, sosyal desteğin aracı değişken olarak işlev gördüğü hipotetik bir model oluşturulmuş ve değişkenler arasındaki ilişkiler detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, İnönü Üniversitesi'nde öğrenim gören 323 kadın ve 101 erkek olmak üzere toplam 424 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın kuramsal modeli, Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılarak AMOS 24 programı aracılığıyla test edilmiştir. Aracılık etkisinin istatistiksel anlamlılığını belirlemek amacıyla bootstrapping analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçları, psikolojik sağlamlığın hem yaşam doyumunu hem de sosyal desteği pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde yordadığını göstermektedir. Benzer şekilde, sosyal desteğin de yaşam doyumunu pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Sosyal desteğin aracılık rolü değerlendirildiğinde, dolaylı etkinin anlamlı olduğu tespit edilmiş ve sosyal desteğin psikolojik sağlamlık ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve uygulamacılar ile araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the mediating role of social support in the relationship between psychological resilience and life satisfaction among university students. In line with this aim, a hypothetical model was developed in which social support functioned as a mediator, and the relationships between the variables were analyzed in detail. The sample consisted of 424 students from İnönü University, including 323 females and 101 males. Data were collected using a Personal Information Form, the Brief Psychological Resilience Scale, the Satisfaction With Life Scale, and the Multidimensional Perceived Social Support Scale. The theoretical model was tested using Structural Equation Modeling (SEM) via AMOS 24 software. To determine the statistical significance of the mediation effect, bootstrapping analysis was conducted. Results indicated that psychological resilience positively and significantly predicted both life satisfaction and social support. Similarly, social support positively and significantly predicted life satisfaction. The mediation analysis revealed a significant indirect effect, indicating that social support partially mediated the relationship between psychological resilience and life satisfaction. The findings were discussed within the context of relevant literature, and practical recommendations were offered for practitioners and researchers.