Mobbingin kamu kurumu çalışanlarının kamu hizmet motivasyonuna ve örgütsel bağlılığına etkisi
The impact of mobbing on public service motivation and organizational commitment among public institution employees
  1. Tez No: 943785
  2. Yazar: ŞEYMANUR REVAN TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing algısı, Kamu Hizmet Motivasyonu, Örgütsel Bağlılık, Kamu Kurumu, Bağlılık
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, mobbing algısının kamu kurumu çalışanlarının kamu hizmet motivasyonuna ve örgütsel bağlılıklarına etkisi incelenmiştir. Mobbing; çalışanlar arasında psikolojik taciz ve stres yaratan davranışları ifade eder ve bireylerin iş yerindeki psikolojik sağlıkları üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açabilir. Çalışmanın temel amacı, mobbing algısının kamu kurumlarında çalışanların kamu hizmet motivasyonu ile örgütsel bağlılıklarını nasıl etkilediğini analiz etmek; bununla birlikte kamu hizmet motivasyonu ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi de ortaya koymaktır. Bu araştırmanın evrenini, pozisyon ve unvan farkı gözetmeksizin kamu kurumlarında görev yapan personel oluşturmaktadır. Toplam 331 katılımcının cevapladığı anket dört bölümden oluşmaktadır. Ankette sırasıyla mobbing algısı ölçeği, kamu hizmet motivasyonu ölçeği, örgütsel bağlılık ölçeği ve katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin sorular yer almaktadır. Mobbing algısı ölçeğinde, Einarsen ve Raknes (1997) tarafından geliştirilen Olumsuz Davranışlar Anketi Ölçeği kullanılmıştır. Kamu Hizmet Motivasyonu Ölçeği ise, Perry'nin 1996 yılında geliştirdiği 24 maddelik ölçekten uyarlanmış ve geçerliliği sağlanmış 5 maddelik bir ölçekte oluşturulmuştur. Örgütsel Bağlılık Ölçeği'nde ise Meyer, Allen ve Smith (1993) tarafından geliştirilen ve Dağlı, Elçiçek ve Han (2018) tarafından Türkçeye uyarlanan ölçek kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler, SPSS 22 istatistik programı kullanılarak açımlayıcı faktör analizi, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi ve doğrusal regresyon analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, mobbing algısının kamu hizmet motivasyonu üzerinde negatif bir etkisi olduğunu; aynı zamanda örgütsel bağlılık üzerinde de negatif etkisinin bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca, kamu hizmet motivasyonu ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of perceived mobbing on public institution employees' public service motivation and organizational commitment was examined. Mobbing refers to behaviors that create psychological harassment and stress among employees, and it can have seriously adverse effects on individuals' psychological well-being in the workplace. The main aim of the study is to analyze how the perception of mobbing affects public employees' public service motivation and organizational commitment. In addition, the study seeks to reveal the relationship between public service motivation and organizational commitment. The population of this research consists of public institution employees, regardless of their position or title. The questionnaire, answered by a total of 331 participants, consists of four sections. These sections respectively include the mobbing perception scale, the public service motivation scale, the organizational commitment scale, and questions related to participants' demographic characteristics. For the mobbing perception scale, the Negative Acts Questionnaire developed by Einarsen and Raknes (1997) was used. The Public Service Motivation Scale was adapted from the 24-item scale developed by Perry in 1996 and structured into a five-item validated scale. The Organizational Commitment Scale used in this study was developed by Meyer, Allen, and Smith (1993) and adapted into Turkish by Dağlı, Elçiçek, and Han (2018). The data obtained at the end of the study were analyzed using the SPSS 22 statistical software through exploratory factor analysis, descriptive statistics, correlation analysis, and linear regression analysis. The findings of the study indicate that the perception of mobbing has a negative impact on public service motivation, as well as a negative effect on organizational commitment. Furthermore, a significant and positive relationship was identified between public service motivation and organizational commitment. Keywords Perceived Mobbing, Public Service Motivation, Organizational Commitment, Public Institution, Commitment