Nötropenik hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of neutropenic patients
- Tez No: 943828
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED BURAK SELVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, hemoglobin, mutlak nötrofil sayısı, nötropeni, platelet, İnfection, hemoglobin, absolute neutrophil count, neutropenia, platelet
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Nötrofiller konak savunmasında ve akut enflamasyonda önemli bir role sahiptir. Nötrofil sayısı azaldığında enfeksiyonlara eğilimin arttığı bilinmektedir. Nötropeni mutlak nötrofil sayısının yaşa göre beklenen değerin -2 SDS altında olması, 2 hafta ile 1 yaş arasında 1000/mm³'ün, 1-18 yaş arasında ise 1500/mm³'ün altına düşmesi olarak tanımlanmaktadır. Etiyolojik nedenler arasında en sık viral enfeksiyonlar, ilaçlar, B12 vitamini, folik asit eksikliği ve otoimmünite bulunmaktadır. Çocuklarda nötropeni etiyolojisine yönelik yapılan çalışmalar az sayıda olup, nötropenik hastalara yaklaşım konuunda tam bir görüş birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmada; retrospektif olarak son 5 yıl içinde hastanemize başvuran ve takip edilen 1-18 yaş arası nötropenili çocuk hastaların nötropeni nedenlerinin belirlenmesi, klinik ve laboratuvar bulgularının incelenmesi ve hastalığın prognozunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, Ocak 2020 - Kasım 2024 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi pediatri kliniklerine başvuran 1–18 yaş arası mutlak nötrofil sayısı 1500/mm³'ün altında olan 537 hastaya ait toplam 874 başvuru değerlendirilmiştir. Malignite veya aplastik anemi tanısı olan, kemoterapi veya radyoterapi alan ve izlemi sırasında exitus olan hastalar çalışma dışı bırakılarak nihai örneklem 521 hasta olarak belirlenmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların %49,5 kız; %50,5 erkek olup, yaş ortalamaları 5,26 ± 4,47 yıl olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda örneklemin çoğunluğunu 4 yaş altı hastalar (%54) oluşturmuştur. Nötropeninin en sık görüldüğü yaş aralığı 1-1,9 yaş grubu olduğu saptanmıştır. Örneklemin genelinde orta nötropenik hastalar en yüksek oranda bulunmuştur. Ağır nötropeni Ocak ayında en yüksek oranda, Ağustos ayında ise en düşük oranda görülmüştür. Enfeksiyon hastalıklarının fazla görüldüğü kış ve sonbahar aylarında nötropeni de daha yüksek oranda saptanmıştır. En sık karşılaşılan tanı grubu %44,5 ile enfeksiyon hastalıkları olmuştur; bunlar arasında üst solunum yolu enfeksiyonu, akut gastroenterit ve alt solunum yolu enfeksiyonu en fazla oranda görülmüştür. Ağır nötropenik hastalarda C-reaktif protein yüksekliğinin de eşlik ettiği saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda; nötropeninin etiyolojisi arasında literatürle de uyumlu olarak en sık enfeksiyon hastalıkları olduğu görülmüştür. Çalışmamızda nötropeni düzelme sürelerinin diğer çalışmalara göre uzun bulunması, hastaların düzenli takibe gelmemesine bağlanmıştır. Nötropeni saptanan hastaların takibinin daha dikkatli yapılması ve nötropeni etiyolojisinin belirlenmesi önemlidir. Hastalığın prognozu ve mortalitesi altta yatan hastalığın tedavisi ve enfeksiyonların önlenmesiyle yakından ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Neutrophils play an important role in host defence and acute inflammation. It is known that when the neutrophil count decreases, susceptibility to infection increases. Neutropenia is defined as an absolute neutrophil count below -2 SDS of the age-expected value, below 1000/mm³ between 2 weeks and 1 year of age, and below 1500/mm³ between 1 and 18 years of age. The most common aetiological causes include viral infections, medications, vitamin B12 and folic acid deficiency, and autoimmunity. There are few studies on the aetiology of neutropenia in children, and there is no consensus on the approach to neutropenic patients. In this study, we aimed to determine the causes of neutropenia in children aged 1-18 years who were referred to our hospital and followed up over the past 5 years, to examine their clinical and laboratory findings, and to evaluate the prognosis of the disease. In our study, a total of 874 visits by 537 patients aged 1–18 years with an absolute neutrophil count below 1500/mm³ who visited the paediatric clinics of Süleyman Demirel University Research and Application Hospital between January 2020 and November 2024 were evaluated. Patients with a diagnosis of malignancy or aplastic anaemia, those receiving chemotherapy or radiotherapy, and those who died during follow-up were excluded from the study, resulting in a final sample of 521 patients. Of the patients included in the study, 49.5% were female and 50.5% were male, with an average age of 5.26 ± 4.47 years. In our study, the majority of the sample consisted of patients under the age of 4 (54%). The most common age group for neutropenia was 1–1.9 years. Moderate neutropenia was the most common type in the overall sample. Severe neutropenia was most common in January and least common in August. Neutropenia was also more common in winter and autumn, when infectious diseases are more prevalent. The most common diagnosis group was infectious diseases at 44.5%; among these, upper respiratory tract infection, acute gastroenteritis, and lower respiratory tract infection were the most common. Elevated C-reactive protein levels were also observed in patients with severe neutropenia. In conclusion, our study found that, consistent with the literature, infectious diseases were the most common cause of neutropenia. The longer recovery times for neutropenia observed in our study compared to other studies were attributed to patients not attending regular follow-up appointments. It is important to monitor patients with neutropenia more closely and to determine the aetiology of neutropenia. The prognosis and mortality of the disease are closely related to the treatment of the underlying disease and the prevention of infections.