Farklı astım fenotiplerine sahip bireylerde kişilik özellikleri ile hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi düzeylerinin ilişkisi
The relationship between personality traits, disease severity, and quality of life in individuals with different asthma phenotypes
- Tez No: 943830
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, Astım Fenotipleri, Kişilik Özellikleri, Asthma, Asthma Phenotypes, Personality Traits
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Çalışmamızda farklı astım fenotiplerine sahip hastaların kişilik özelliklerinin, astım hastalığının şiddeti ve dolayısı ile hastalığın kontrolü ile hastaların yaşam kaliteleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs hastalıkları polikliniklerinde astım tanısı ile takipli bireylerden dahil edilme ve dışlama kriterlerine uygun olan 146 birey araştırmaya dahil edildi. Araştırmaya dahil edilen bireylerin Göğüs hastalıkları uzmanı hekim tarafından muayenesi yapılırken astım hastalığının hangi fenotipine sahip olduğu tespit edilip kaydedildi Bu hastalar için Eysenck Kişilik Anketi-Gözden Geçirilmiş Kısa Formu, Kısa Form SF-36, astım hastalığı şiddetini tespit etmek için dispne modifiye medical research council dispne ölçeği ve astım yaşam kalitesi ölçeği klinik ölçekleri kullanıldı. Ayrıca hastaların sosyodemografik özellikleri araştırma sorumlusu hekim tarafından hazırlanmış bir sosyodemografik bilgi formu ile kaydedildi. Bulgular: Çalışmada, özellikle nörotisizm düzeyi yüksek bireylerde daha ağır astım fenotipleri, düşük tedavi uyumu, bozulmuş astım kontrolü ve yaşam kalitesinin temel bileşenlerinde belirgin düşüşler gözlendi. Buna karşın dışa dönüklük özelliği olan bireylerde daha iyi astım kontrolü ve daha yüksek yaşam kalitesi düzeyleri tespit edildi. Solunum fonksiyon testleri ile yaşam kalitesi alt boyutları arasında zayıf ama anlamlı pozitif korelasyonlar bulundu. Öte yandan eozinofil düzeyi, vücut kitle indeksi ve atak sıklığı gibi biyolojik göstergeler ile yaşam kalitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuçlar: Bu çalışma, astım hastalarında farklı fenotiplerin kişilik özellikleri ile olan ilişkisini ve bu psikolojik yapıların astım kontrol düzeyi, tedavi uyumu, solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini çok boyutlu olarak değerlendirmeyi amaçlamıştır. Elde edilen veriler, astım tedavisinde bireyin kişilik yapısının dikkate alındığı, psikososyal destek unsurlarının da yer aldığı bütüncül yaklaşımların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research explores how personality characteristics are associated with the severity of asthma and the quality of life across various asthma phenotypes. Material and Method: A total of 146 individuals followed up with a diagnosis of asthma at the Chest Diseases outpatient clinics of Hitit University Çorum Erol Olçok Training and Research Hospital will be included in the study, based on inclusion and exclusion criteria. During the examination by a chest diseases specialist, the asthma phenotype of each participant will be determined and recorded. The following clinical instruments will be administered to participants: the Eysenck Personality Questionnaire-Revised Short Form (EPQ-RSF), the Short Form-36 (SF-36), the modified Medical Research Council (mMRC) dyspnea scale to assess asthma severity, and the Asthma Quality of Life Questionnaire (AQLQ). In addition, sociodemographic characteristics of the patients will be recorded using a sociodemographic data form prepared by the researcher. Results: The findings indicated that individuals exhibiting elevated neuroticism levels tended to be associated with more severe asthma phenotypes, reduced compliance with treatment, suboptimal asthma control, and markedly lower scores across several domains of quality of life. Conversely, participants who scored higher in extraversion generally experienced more effective asthma control and reported better overall well-being. Although weak, some statistically significant positive correlations were identified between spirometric indices and specific aspects of life quality. In contrast, biological indicators such as eosinophil counts, BMI, and exacerbation frequency showed no significant association with quality of life measures. Conclusion: This study aimed to evaluate the relationship between asthma phenotypes and personality traits, as well as the multidimensional impact of psychological factors on asthma control, treatment adherence, pulmonary function, and quality of life. The findings highlight the importance of holistic approaches to asthma management that take personality traits and psychosocial support into consideration.