Göstergebilim açısından Beşiktaş Futbol Kulübü'nün Avrupa Ligi'nde oynadığı maçların gazete manşetlerinin çözümlenmesi
Analysis of newspaper headlines of the matches played by Beşiktaş Football Club in the Europa League in terms of semiotics
  1. Tez No: 943929
  2. Yazar: MUSTAFA BURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Beşiktaş, gazete, manşet, Avrupa Ligi, futbol, Beşiktaş, newspaper, headline, European League, football
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Bu çalışma, birey ve toplumları etkileyen ve yönlendiren gazetelerin futbol manşetlerini çözümlemeyi hedeflemektedir. Gazeteler, dilin derin anlam içeren kelime ve kelime gruplarının kullanıldığı ve atılan başlıklarla konuyu farklı ele almayı aynı zamanda okuyucuda farklı duygular oluşturmayı hedefleyen kitle iletişim araçlarıdır. Bunun yanı sıra gazete başlığının atıldığı gün meydana gelen toplumsal, siyasal, sosyal ve ekonomik olaylar gazete başlığı ile ilişkilendirilerek gazetenin, topluma kendi ideolojisini aktarma imkânı sunmakla birlikte maçın sonucunu ve maçta yaşanan gelişmeleri dilin metaforik yanı ile okuyucuda farklı bakış açısı yaratma amacı gütmektedir. Çağdaş dünyada geniş izleyici ve sporcu kitlesine ulaşan spor dalı olan futbolun, bireyleri ve toplumları günlük yaşamın stresinden uzaklaştıran bir hobi ve meslek haline gelmesi de kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu çalışma ülkemizde de 3 büyükler diye tabir ettiğimiz takımlardan biri olan Beşiktaş Futbol Kulübü' nün Avrupa Ligi'nde oynadığı maçlardan sonra, maçın sonucunun ve maç içinde yaşanan gelişmelerin gazete manşetlerinde nasıl ele alındığını araştırmayı hedeflemektedir. 1958- 2023 yılları arasında gerçekleşen Avrupa Ligi futbol karşılaşmalarının gazete manşetlerine yansımalarını incelemeyi hedefleyen bu çalışma, Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet olmak üzere 3 ulusal gazete, Fotomaç ve Fanatik olmak üzere 2 spor gazetesi ele alınarak çözümleme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the football headlines of newspapers that influence and direct individuals and societies. Newspapers are mass communication tools that use words and phrases that contain deep meanings and aim to address the subject differently and create different emotions in the reader with the headlines. In addition, by associating the social, political, social and economic events that occurred on the day the newspaper headline was written with the newspaper title, the newspaper offers the opportunity to convey its own ideology to the society and aims to create a different perspective in the reader by likening the result of the match and the developments that took place in the match. In the modern world, it has become inevitable for football, a sport that reaches a wide audience and sports audience, to become a hobby and profession that takes individuals and societies away from the stress of daily life. It aims to investigate how the results of the matches and the developments that took place during the matches played by Beşiktaş Football Club, one of the teams we call the big 3 in our country, are covered in newspaper headlines after the matches they played in the European League. This study, which aims to examine the reflections of the European League football matches that took place between 1958 and 2023 in newspaper headlines, was analyzed by considering 3 national newspapers, namely Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet, and 2 sports newspapers, namely Fotomaç and Fanatik.