Türkiye'de hentbolun yönetim ve organizasyonlarının farklı ülkeler ile karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of management and organizations of handball in Turkey different countries
  1. Tez No: 944052
  2. Yazar: SELAMİ KARUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hentbol, Spor Yönetimi, Federasyon Yapıları, Handball, Sport Management, Federation Structures
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma, Türkiye Hentbol Federasyonu ile Avrupa'da hentbol alanında kurumsal başarılarıyla öne çıkan Almanya, Fransa, Danimarka ve İsveç hentbol federasyonlarının yönetim ve organizasyon yapılarını karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan doküman analizi yöntemi tercih edilmiş; özellikle içerik analizi tekniği kullanılarak, ilgili ülkelerin federasyon yapılanmaları, yasal düzenlemeleri, resmî belgeleri ve güncel turnuva verileri sistematik şekilde incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Türkiye Hentbol Federasyonu'nun mevcut merkeziyetçi yönetim modeli, hentbolun ülke genelinde yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir gelişimi açısından sınırlı kalmaktadır. Araştırmada karşılaştırmaya konu olan ülkelerde ise bölgesel yönetim modellerinin öne çıktığı; yerel düzeyde karar alma süreçlerinin güçlendirildiği ve böylece sporun tabana daha etkili bir şekilde yayıldığı görülmektedir. Özellikle Danimarka ve İsveç federasyonlarında uygulanan okul temelli spor sistemleri, hentbolun küçük yaş gruplarında yaygınlaştırılmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Bu yapıların yalnızca sportif başarıyı değil, aynı zamanda toplumsal katılımı ve spor kültürünün derinleşmesini de desteklediği ortaya konulmuştur. Almanya ve Fransa federasyonlarında ise profesyonel lig yapılanmaları ve altyapıya dayalı sistemlerin hentbolun kurumsal gücünü artırdığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de hentbolun gelişimi için sadece sportif performansa odaklanmak yeterli değildir. Kurumsal yapıların yeniden inşası, karar mekanizmalarının yerelleştirilmesi ve mali özerkliğe dayalı bir federasyon yönetimi anlayışının benimsenmesi gerekmektedir. Doküman analizinden elde edilen bulgular, çok merkezli bir federasyon yapılanmasının, yerel sorumlulukların artırılmasının ve uluslararası yönetim modelleriyle uyumlu bir organizasyon yapısının Türkiye hentbolu için işlevsel olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study presents a comparative analysis of the administrative and organizational structures of the Turkish Handball Federation and the federations of Germany, France, Denmark, and Sweden—countries that stand out in Europe for their institutional success in handball. A qualitative research design was adopted, specifically the document analysis method; using content analysis techniques, the study systematically examined the federative structures, legal regulations, official documents, and current tournament data from the respective countries. According to the findings, the current centralized governance model of the Turkish Handball Federation appears to be limited in promoting the nationwide dissemination and sustainable development of handball. In contrast, the countries included in the comparative analysis emphasize regional governance models, where decentralized decision-making processes at the local level strengthen grassroots participation and the broader diffusion of the sport. In particular, the school-based sports systems implemented by the Danish and Swedish federations significantly contribute to the promotion of handball among younger age groups. These models have been shown to support not only athletic success but also social participation and the deepening of a sports culture. The federations in Germany and France, on the other hand, have enhanced their institutional strength in handball through professional league structures and youth development systems. In conclusion, focusing solely on athletic performance is not sufficient for the advancement of handball in Turkey. There is a need to reconstruct institutional frameworks, localize decision-making mechanisms, and adopt a federation governance model based on financial autonomy. The findings from the document analysis suggest that a multi-centered federation structure, increased local responsibilities, and an organizational model aligned with international governance practices could be functional and beneficial for the development of handball in Turkey.