قياس وعي أصحاب المشروعات الصغيرة ومتناهية الصغر بالتأمين التكافلي في الضفة الغربية: مدينة الخليل أُنموذجاً.
Batı Şeria'daki küçük ve mikro işletme sahiplerinin tekafül sigortası hakkında bilinçlerinin ölçülmesi: El Halil şehri örneği
- Tez No: 944201
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDALRAHMAN M.I. MIGDAD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sigortacılık, Economics, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Filistin Ekonomisi, Tekâfül Sigortası, Küçük Işletmeler, Ekonomik Farkındalık, Palestinian Economy, Takaful Insurance, Small Projects, Economic Awareness
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sigorta; olası zararları en aza indirme, risk paylaşımı ve diğer yollarla kurum ve işletmelere koruma sağlamasıyla ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Ancak fıkıh meclisleri, içerdiği aldatmaca ve hukuka aykırılıkları nedeniyle sigortanın caiz olmadığını beyan etmiş, ticari sigortanın yerine şeriata uygun sigorta şirketlerinin kurulmasını tavsiye etmişlerdir. Ardından ticari sigortaya İslami bir alternatif olarak“tekâfül sigorta”şirketleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte ticari şirketler, muhafazakâr toplumlarda dahi tekâfül sigorta şirketlerinden daha yaygın olarak görülmektedir. Böylece bu araştırma, Batı Şeria'daki küçük ve mikro işletme sahiplerinin tekâfül sigorta hakkındaki farkındalıklarını konu alırken, yazmış olduğum tez bilhassa El-Halil şehrinde bulunan küçük ve mikro işletme sahiplerinin bu konudaki farkındalık düzeylerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, literatürü ve kurumsal çerçeveyi sunarken betimsel yaklaşımı, uygulama kısmında çalışmanın sonuçlarını sunarken de tanımlayıcı analitik yaklaşımı temel almış ve araştırmaya tabi tutulan kesime - El-Halil şehrindeki küçük ve mikro işletme sahipleri - yönelik veri toplama amacı güderek anket yöntemini kullanmıştır. Bu tez çalışması, işletme sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun İslami sigortanın varlığından haberdar olmaması, haberi olanların ise bu sigortanın şeriata uygun olup olmadığı konusunda emin olmadıklarından çekimser kaldıklarını ve isimleri dışında bu iki sigorta arasında herhangi bir fark bulunmadığını iddia etmeleri gibi sonuçları özetlemektedir. Ayrıca halk tarafından sigorta talebi çok az düzeydedir, bu da ancak zorunlu sigortayı kapsamaktadır. Bu durum, yetkili makamlara çeşitli tavsiyelerde bulunulmasını gerektirmiştir. Bunların en önemlilerinden biri: Tekâfül sigorta şirketlerinin, uzman enstitü ve fakültelerle iş birliği içinde bir bütün olarak, topluma yönelik tekâfül sigortanın önemi ve meşruluğu hakkında bilinçlendirme programları yürütülmesidir.
Özet (Çeviri)
Insurance is considered an essential part of the economic development process ,due to its benefits in protecting facilities and projects through risk-sharing ,loss-reduction and other benefits .However, fiqh institutes insist on prohibiting it due to the potential deception and other non-shariah compliant practices.Instead, they have recommended establishing shariah-compliant insurance companies to substitute the commercial ones .As a result, Takaful insurance companies have emerged as a substitute to the commercial insurance companies ,but not as fast spreading as the commercial ones even in the islamic conservative societies. This highlights the problem statement of this research, which is surveying the awareness of small and micro projects owners to the Takaful companies in the West Bank, specifically in the city of Al-Khalil. The study has used the descriptive methodology in literature review and the theoretical framework, in addition to the analytical descriptive methodology in results-presentation in the application part of this paper through utilizing surveys as a tool for collecting data from the focus group small and micro projects owners in Al-Khalil. The research has concluded that a huge percentage of project owners are not aware of the existence of an islamic insurance, and the ones that are aware of its existence doubt its shariah-compliance claims, claiming that it does not differ from the commercial one except in the terminology. As a result, the general attraction towards insurance is very low, and only limited to mandatory insurance, which requires providing recommendations for the concerned parties such as: kickstarting takaful awareness campaigns highlighting the benefits of takaful to the society as a whole, with the collaboration of university colleges and specialized institutes.