Ahmet Adnan Saygun'un Op. 45 Aksak Tartılar üzerine 12 Prelüdü'nün incelenmesi
Analysis of Ahmet Adnan Saygun's 12 Preludes on Aksak Rhythms Op. 45
  1. Tez No: 944235
  2. Yazar: MUSTAFA EMRE AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİR MİRZAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Form, Prelüd, Ahmet Adnan Saygun, Music, Form, Prelude, Ahmet Adnan Saygun
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en değerli sanatçılarından birisi olan ilk Devlet Sanatçımız Ahmet Adnan Saygun, Cumhuriyet Dönemi'nde modernleşme hareketinin sanat alanındaki öncülerinden biridir ve geride birçok güzel müzik yapıtı ve yazılı eserler bırakmıştır. Bestecinin geride bıraktığı müzik yapıtlarından biri de Piyano için Aksak Tartılar Üzerine 12 Prelüd (Op.45) adlı eseridir. Prelüd formu piyano repertuvarına Romantik Dönem'de girmiştir ve günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Özellikle 20. yüzyıl müziğinde besteciler tarafından birbirinden farklı biçimlerde prelüdler veya prelüd takımları bestelenmiştir. Saygun'un 1967 senesinde bestelediği Piyano için Aksak Tartılar Üzerine 12 Prelüd eser takımını da diğer çoğu prelüd'den ayıran özellik ise, eser takımının isminden de belli olduğu gibi Türk müziğine özgü Aksak Tartımları'dır. Saygun'un klasik eserleri Klasik Batı Müziği formunda olmasına rağmen rahatlıkla Türk müziği esintilerini de duyabilmekteyiz. Besteci, eserlerinde sıkça Türk Müziği motiflerini ve Aksak Tartımları'nı kullanmıştır. Bu eser takımı, çağdaş Klasik Batı Müzik eser takımı olarak Türk piyanistlerin repertuvarlarında önemli bir yere sahiptir. Araştırmamızın evrenini Klasik Batı Müziğinde kullanılan prelüdler, örneklemini ise A. A. Saygun'un Aksak Tartılar Üzerine 12 Prelüd'ü teşkil etmektedir. Betimsel araştırma tekniği kullanılan bu çalışmada, ilgili eserin form, ritim, melodi açısından çağdaş müzik piyano repertuvarındaki önemi incelenmekte icra ve yorum için öneriler yer almaktadır. Çalışmamızın amacı, eserleri melodik, ritmik ve form açısından inceleyerek tezimizin konusu olan Saygun'un Aksak Tartılar Üzerine 12 Prelüdlerinin müzik dünyasında daha geniş yer edinmesi, Türk ve dünya piyanistlerinin repertuarına dahil edilmesidir. Araştırmamız Giriş, Yöntem, Bulgular ve Sonuç kısımları olmak üzere dört ana başlıktan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most valuable artists in the history of the Republic of Turkey, Ahmet Adnan Saygun, our first State Artist, is one of the pioneers of the modernization movement in the field of art in the Republican Era and left behind many beautiful musical works and written works. One of the musical works left behind by the composer is the set of 12 Preludes on Aksak Rhythms for Piano (Op.45, 1967). Prelude form entered the piano repertoire in the Romantic Era and has continued its existence until today. Especially in the Modern Era, composers have composed Preludes or Prelude Sets in different forms. What distinguishes Saygun's 12 Preludes in Aksak Rhythms for Piano from most other Preludes is the Aksak Rhythms unique to Turkish music, as is evident from the title of the set. Although Saygun's classical works are in the form of Classical Western Music, we can easily hear the influences of Turkish music. The composer frequently used Turkish music motifs and Aksak Rhythms in his works. This set of works has an important place in the repertoire of Turkish pianists as a contemporary Classical Western Music set. The universe of our research consists of the Preludes used in Classical Western Music, and the sample consists of A. A. Saygun's 12 Preludes on Aksak Rhythms. In this study, which uses descriptive research technique, we examine the importance of the related work in the contemporary music piano repertoire in terms of form, rhythm and melody, and give suggestions for performance and interpretation. The aim of our study is to analyze the works in terms of melodic, rhythmic and formal aspects so that Saygun's 12 Preludes on Aksak Rhythms, the subject of our thesis, can gain a wider place in the music world and be included in the repertoire of Turkish and world pianists. Our research consists of four main headings: Introduction, Method, Results and Conclusion.