Trompe L'oeil tekniğinin resim sanatındaki yeri ve Cornelis Norbertus Gijsbrechts'in resimleri üzerinden çözümlemeler
The place of Trompe L'oeil technique in painting art and analysis on the paintings of Cornelis Norbertus Gijsbrechts
- Tez No: 944236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH BÜYÜKKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Trompe L'oeil, Yanılsama, Cornelis Norbertus Gijsbrechts, Görsel yanılsama teknikleri, Trompe l'oeil, Illusion, Cornelis Norbertus Gijsbrechts, Visual illusion techniques
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sanat tarihi boyunca sanatçılar, gerçeği olduğu gibi yansıtma, özgün ifade biçimleri oluşturma ve izleyiciyle farklı şekillerde etkileşim kurma arayışında olmuşlardır. Perspektifin keşfiyle birlikte bu arayış, yalnızca estetik kaygılarla sınırlı kalmamış; görsel algıyı manipüle eden teknik stratejilerin gelişimine de zemin hazırlamıştır. Bu kapsamda, en dikkat çekici yaklaşımlardan biri, görsel yanılsama temelli sanat anlayışları olmuştur. Görsel gerçekliğin, yanılsama yoluyla yeniden betimlenmesini temel alan trompe l'oeil tekniği; antik dönemlerden günümüze kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Özellikle Rönesans ve Barok dönemlerinde mimari süsleme, duvar resimleri ve natürmort alanlarında çarpıcı örneklerle gelişimini sürdüren bu anlayış, modern sanatla birlikte farklı disiplinlere yayılmış ve çok boyutlu bir anlatım formuna evrilmiştir. Bu bağlamda trompe l'oeil tekniği, sanatçılar tarafından görsel yanılsama yaratmayı amaçlayan yöntemlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Fransızca kökenli olan bu terim,“gözü kandırmak”anlamına gelmekle birlikte izleyiciyi optik bir yanılsamaya sürükleyerek gerçek ile illüzyon arasındaki sınırları bulanıklaştıran bir anlatım biçimidir. Araştırmanın temel amacı, görsel yanılsama sanatının en etkileyici ve teknik açıdan en karmaşık örneklerinden biri olan trompe l'oeil tekniğini; tarihsel gelişimi, sanatsal boyutu ve uygulama biçimleri üzerinden bütüncül bir yaklaşımla incelemektir. Söz konusu tekniğinin resim sanatındaki yeri araştırılmış, tekniğin temel yapı taşları olan perspektif, espas, renk ve ışık-gölge gibi unsurlar ile uygulama şekli analiz edilmiştir. Tezin odak noktalarından olan diğer bir konu, Barok dönemde trompe l'oeil türündeki ustalığıyla tanınan sanatçılarından Cornelis Norbertus Gijsbrechts'in resimleri üzerinden yapılan çözümlemelerdir. Sanatçının yapıtları, bu tekniğin görsel yanılsama ve temsil sorunlarını nasıl ele aldığını ortaya koymaktır. Bu araştırma bağlamında, Eyüp Çakmak'ın resimlerindeki algısal yanılsama temelli yaklaşımlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of art, artists have continuously sought to represent reality faithfully, develop original forms of expression, and establish diverse modes of engagement with the viewer. With the discovery of perspective, this pursuit extended beyond mere aesthetic concerns, paving the way for the evolution of technical strategies aimed at manipulating visual perception. In this context, one of the most striking approaches has been art practices grounded in visual illusion. The trompe l'oeil technique, which is based on the depiction of visual reality through illusion, has a historical lineage stretching from antiquity to the present day. Especially prominent during the Renaissance and Baroque periods - particularly in architectural ornamentation, mural painting, and still life - this approach has expanded into various disciplines with the advent of modern art, evolving into a multidimensional form of expression. In this regard, trompe l'oeil stands out as a method employed by artists to create visual illusions. Originating from French, the term literally means“to deceive the eye,”referring to a representational style that blurs the boundary between reality and illusion by leading the viewer into an optical deception. The primary aim of this study is to examine the technique of trompe l'oeil, one of the most captivating and technically complex examples of visual illusion art, through a holistic approach that includes its historical development, artistic dimensions, and forms of application. The role of this technique in the art of painting has been explored, and the key elements that constitute its foundation, such as perspective, space, color, and light-shadow, have been analyzed in relation to its application. Another focal point of the thesis is the analysis of the works of Cornelis Norbertus Gijsbrechts, an artist renowned for his mastery of trompe l'oeil during the Baroque period. The artist's works illustrate how this technique addresses the issues of visual illusion and representation. Within the context of this research, the perceptual illusion-based approaches in the paintings of Eyüp Çakmak have also been examined.