Diferansiye tiroid kanserli hastalarda levotiroksin tedavisi ile oluşturulan TSH supresyonunun hayat kalitesine ve anksiyete, depresyon, hipomani geliştirme üzerine etkisi
The effect of TSH suppression achieved with levothyroxine therapy on quality of life, anxiety, depression, and hypomania development in patients with differentiated thyroid cancer
- Tez No: 944263
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAİT GÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diferansiye Tiroid kanseri, DTC, TSH supresyonu, Anksiyete, Depresyon, Hipomani, Hayat kalitesi, Tiroid disfonksiyonu, Differentiated Thyroid Cancer (DTC), TSH suppression, Anxiety, Depression, Hypomania, Quality of Life, Thyroid Dysfunction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Diferansiye tiroid kanserli (DTC) hastalarda nüks ve rekürrens oranını azaltmak amacıyla yüksek doz uygulanan levotiroksin tedavisi ile oluşturulan TSH (Tiroid Stimülan Hormon) supresyonunun anksiyete, depresyon ve hipomani gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu sonuçlar doğrultusunda gereksiz yüksek doz levotiroksin tedavisinden kaçınmak gerekir mi sorusunu araştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, diferansiye tiroid karsinomu tanısı almış ve total tiroidektomi uygulanmış, çalışmaya katılmayı kabul ederek bilgilendirilmiş onam veren hastalar değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilme ve dışlanma kriterleri dikkate alınarak, hastalar TSH değerlerine göre üç gruba ayrılmıştır: TSH < 0.1, TSH 0.1-0.5 ve TSH > 0.5. Bu gruplardaki hastalara Kısa Form-36 (SF-36), Hipomani Soru Listesi (HCL-32), Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulanarak TSH supresyonunun depresyon, anksiyete, hipomani gelişimi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bulgular: DTC'li üç grup arasında anksiyete, depresyon, hipomani ve SF-36 puanlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Bununla birlikte, TSH ile anksiyete arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif korelasyon, T3 ile depresyon arasında anlamlı negatif korelasyon bulunmuştur. Sonuç: Tiroid kanseri tanı ve tedavi süreçleri, hastaların fiziksel ve psikolojik açıdan ciddi yükler taşımasına neden olabilmektedir. Çalışmamızda, TSH düzeylerinin ve levotiroksin dozunun ruhsal bozuklukların değerlendirilmesinde önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Özellikle, artan levotiroksin dozunun anksiyete ve depresyon puanlarındaki yükselme ile ilişkili olduğu, bu durumun tedavi planlamasında dikkate alınması gereken kritik bir nokta olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. Gruplar arasında ortalama TSH, T3 ve T4 düzeylerinde farklılıklar saptanmış olsa da, bu farklılıkların hipomani skorları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bu bulgular, tiroid hormon düzeyleri ile hipomani gelişimi arasındaki olası ilişkiyi daha kapsamlı araştırmak için geniş örneklem gruplarını içeren ve uzun süreli takiplerin yapıldığı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, tiroid hormon dozlarının bireyselleştirilmesi ve hipomani gelişim riski gibi potansiyel yan etkilerin göz önünde bulundurulması önemlidir. Özellikle TSH supresyon tedavisi gören hastalarda ruhsal durum değerlendirmesi rutin klinik bakımın bir parçası olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective:To evaluate the impact of TSH (Thyroid-Stimulating Hormone) suppression therapy, which is used to reduce recurrence and relapse rates in patients with differentiated thyroid cancer (DTC), on the development of anxiety, depression, and hypomania, and to investigate whether unnecessary high-dose levothyroxine therapy should be avoided based on these outcomes. Materials and Methods: This study included patients diagnosed with differentiated thyroid carcinoma who had undergone total thyroidectomy and provided informed consent to participate. Patients were divided into three groups based on their TSH levels: TSH < 0.1, TSH 0.1-0.5, and TSH > 0.5. The Short Form-36 (SF-36), Hypomania Checklist (HCL-32), Beck Depression Inventory (BDI), and Beck Anxiety Inventory (BAI) were administered to evaluate the effects of TSH suppression on depression, anxiety, hypomania development, and quality of life. Results: No significant differences were found among the three groups of DTC patients in terms of anxiety, depression, hypomania, and SF-36 scores. However, a statistically significant positive correlation was identified between TSH levels and anxiety. Conclusion: Diagnosis and treatment processes of thyroid cancer can impose significant physical and psychological burdens on patients. In our study, TSH levels and levothyroxine dosage were found to play a crucial role in the assessment of mental health disorders. Notably, the increase in levothyroxine dosage was associated with higher anxiety and depression scores, highlighting this as a critical factor to consider in treatment planning. Although differences in mean TSH, T3, and T4 levels were observed between groups, these differences were not found to have a significant impact on hypomania vii scores. These findings indicate the need for further research involving larger sample sizes and long-term follow-up studies to explore the potential relationship between thyroid hormone levels and the development of hypomania. Additionally, it is essential to individualize thyroid hormone dosages while considering potential side effects, such as the risk of hypomania. Routine mental health assessments should be integrated into the standard care of patients undergoing TSH suppression therapy.