Irak muhasebe çalışanlarının mesleki tükenmişlik, iş doyumu ve yaşam doyumlarının incelenmesi (Kerkük örneği)
The investigation of burnout, job satisfaction and life satisfaction among Iraqi accounting employees: Kirkuk sample
  1. Tez No: 620945
  2. Yazar: RANA AHMED MAJEED HAMAMJI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Mesleği, Mesleki tükenmişlik, Yaşam doyumu, İş doyumu, Accounting Profession, Professional Burnout, Life Satisfaction, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Rekabet koşullarının hızla sertleştiği günümüzde iş yaşamında çalışanlar yoğun bir stresin altında kalmaktadır. Bu çerçevede, İş yaşamında mesleki tükenmişlik, yaşam doyumu ve iş doyumu kavramları önem kazanmaktadır. Yaşam doyumu, kişinin iş, boş zaman ve diğer iş dışı zaman olarak tanımlanan hayata gösterdiği duygusal etkileşim olarak tanımlanmaktadır. İş doyumu, iş yaşamında elde edilen maddi menfaatler ve çalışma çevresinde gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda bir ürün ortaya koymanın verdiği mutluluk biçiminde de açıklanmaktadır. İş yaşamının oluşturmuş olduğu baskıdan muhasebe mesleği mensupları da çalışma koşulları gereği, çok fazla etkilenmektedir. Bu bağlamda muhasebe mesleği mensuplarının çalışma şartları, almış oldukları eğitim, mesleki tatmin, mesleklerine karşı duyarlılıkları, ekonomik açıdan tatmin düzeyleri gibi durumların tespit edilmesi önem taşımaktadır. Bu çerçevede bir takım meslek dallarında daha fazla hissedilen mesleki tükenmişlik gibi olguların muhasebe meslek çalışanları arasındaki düzeyi ne durumdadır? muhasebe çalışanlarının tanımlayıcı özelliklerine göre tükenmişlik durumları ne düzeydedir? gibi soruların yanıtlarına ulaşılması meslekte yaşanan sorunların giderilmesi açısından önemli bir husustur. Yapılan çalışma ile Irakta görev yapan muhasebe meslek çalışanlarının, mesleki tükenmişlik, iş ve yaşam doyumlarının ne durumda olduğunun araştırılması hedeflenmiştir. Yapılan araştırmada nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ise Irak'ta muhasebe alanında çalışan ve tesadüfî olarak seçilen 300 kişi oluşturmuştur. Çalışmanın sonunda; Irak'ta muhasebe alanında Kerkük çalışanların mesleki tükenmişlik faktörünün duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutlarında cinsiyet değişkenine göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılaşma bulunmadığı ancak, yaş değişkenine göre anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutlarında hizmet süresi, çalışma yeri ve çalışma biçimi değişkenleri karşılaştırıldığında ise aralarında anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Irak'ta muhasebe çalışanlarının, kişisel başarısızlık ile gelir düzeyleri karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farkın olduğu yine, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt boyutlarında çalışılan yere göre farklılaşma mevcutken, duygusal tükenme boyutunda ise bir farklılaşmanın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where competition conditions are getting harder, employees are under a lot of stress. Occupational burnout in business life and life satisfaction, which is defined as the emotional interaction that a person shows to life defined as work, leisure and other non-work time, are important facts.Members of the accounting profession are also affected by the pressure created by business life due to their working conditions. In this context, it is important to determine the conditions such as the working conditions of the members of the accounting profession, the education they have received, their professional satisfaction, their sensitivity to their professions and their economic satisfaction levels.In this context, answers to questions such as What is more common in some occupational groups and what is the professional burnout in accounting employees? What is the level of burnout according to the descriptive characteristics of accounting employees? to solve the problems experienced in the profession is an important issue. The aim of this study is to examine the professional burnout, job and life satisfaction of the members of the Accounting Department in Iraq. Quantitative research techniques were used in the research. The study group consisted of 300 randomly selected people working in the field of accounting in Iraq. At the end of the study; There is no statistically significant difference in the emotional exhaustion and depersonalization sub-dimensions of the professional burnout factor of accounting employees in Iraq according to gender variable, but, there was a significant difference according to age variable. When the variables of service life, working place and working style were compared in the emotional exhaustion and depersonalization sub-dimensions, a significant difference was found between them. Moreover, there is a significant difference between the personal failure and income levels of Iraqi accounting employees, also, in the sub-dimensions of depersonalization and personal accomplishment, it was found that there was a differentiation according to the place of study, whereas there was no differentiation in the emotional exhaustion dimension.