Muhasebe meslek mensuplarının iş doyumları ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesine yönelik bir uygulama: Gümüşhane-Bayburt il örneği
An application to determine the relationship between the job satisfactions and the levels of professional burnout of accounting professionals Gümüşhane-Bayburt provincial example
- Tez No: 711124
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİRIZA AĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, muhasebe mesleği, iş doyumu, tükenmişlik sendromu, Accounting, accounting profession, job satisfaction, burnout syndrome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüz iş dünyasında şiddetini iyiden iyiye hisstettiren etkin rekabet ortamı, kurumları yeni arayışlara sürüklemekte, bu arayış“yönetim ve örgüt”yapılanmalarında da bazı değişikliklere öncülük etmektedir. Bu oluşum, örgütlerin yarınları için daha sağlıklı ve verimli adımlar atabilmesinin, personelin güdülenmesine ve“iş doyumu”gibi kavramlara gereken önemin verilmesine işaret etmektedir. Nitekim yoğun iş yükü ve stres baskısından son derece rahatsız olan birey, yapmış olduğu işte artık başarılı olmadığını düşünmektedir. Bu durum birey üzerinde gerek fiziki gerekse ruhsal çöküşe zemin hazırlamaktadır. Bu aşamaları takriben bireyin maneviyatında, özgüveninde ve itibarında meydana gelen aşınmalar beraberinde ruhsal çöküntüleri ve bu çöküntüler de tükenmişlik kavramını karşımıza çıkarmaktadır. Bu çalışma, Gümüşhane-Bayburt SMMO'na kayıtlı 34 muhasebe meslek mensubu üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara sosyo-demografik özelliklerini içeren 11 soruluk bir anket formu,“Tükenmişlik Ölçeği”ve“İş Doyumu Ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken kategorik değişkenler için sıklıklar (sayı, yüzde), sayısal değişkenler için ise tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma) verilmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler için; Shapiro Wilk normallik testi, Pearson Korelasyon, Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile kontrol edilmiştir. Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) sonucunda farklılık çıkması durumunda farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını tespit etmek için Tukey testi, Basit Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Yapılan anketlerin güvenirlilik analizi sonucunda ölçümlerde tüm ölçek ve alt boyutlarının güvenilir olduğu görülmüştür (α>0,700). Anket sonuçlarına göre çalışmamıza katılan kişilerin İş Doyumu Ölçeği puanı arttıkça Tükenmişlik Ölçeği, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarıda Azalma Hissi alt boyutu puanları azalmaktadır. Bunlara ek olarak ise işten doyum sağlama durumu, tükenmişlik durumunu (%34,7) etkilemekte ve iş doyumu artan kişilerde tükenmişlik düzeyi azalmaktadır. Tükenmişik kavramını etkileyen birçok neden olduğu bilinmekte, buna ek olarak iş doyumu kavramının tükenmişlik düzeyi üzerinde ciddi bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, the effective competitive environment, which makes its violence feel more and more, drags institutions to new searches, and this search leads to some changes in“management and organization”structures. This improvement and formation indicates that organizations can take healthier and more productive steps for their future, motivation of personnel and giving due importance to concepts such as“job satisfaction”. As a matter of fact, the individual, who is extremely disturbed by the heavy workload and stress, thinks that he is no longer successful in the work he has done, besides this emotional gap. All this circulation prepares the ground for both physical and mental collapse on the individual. At these stages, the erosions that occur in the spirituality, self-confidence and reputation of the individual, along with the psychological depressions, and these depressions reveal the concept of burnout. This study was conducted on 34 professional accountants registered in Gümüşhane-Bayburt SMMO. Data were collected by using an 11-question questionnaire containing the socio-demographic characteristics of the participants, the“Burnout Scale”and the“Job Satisfaction Scale”. While evaluating the study data, frequencies (number, percentage) for categorical variables and descriptive statistics (mean, standard deviation) are given for numerical variables. For the data obtained from the study; Shapiro Wilk test of normality, Pearson Correlation, Independent Sample T Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used. Tukey test and Simple Linear Regression Analysis were performed to determine from which group the difference originated in case of difference as a result of One Way Analysis of Variance (ANOVA). As a result of the reliability analysis of the questionnaires, it was seen that all scales and sub-dimensions were reliable in the measurements (α>0.700). According to the results of the survey, as the Job Satisfaction Scale scores of the people participating in our study increase, the scores of the Burnout Scale, Emotional Exhaustion, Depersonalization and Feeling of Decreased Personal Achievement decrease. In addition to these, job satisfaction affects burnout (34.7%) and burnout level decreases in people with increased job satisfaction. It is known that there are many reasons affecting the concept of burnout, in addition, it has been determined that the concept of job satisfaction has a serious effect on the level of burnout.