Benign tiroid nodüllerinin tedavisinde mikrodalga ablasyonun etkinliği ve güvenliği
Efficacy and safety of microwave ablation in the treatment of benign thyroid nodules
- Tez No: 944304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜMAY BEKCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mikrodalga ablasyon, Tiroid nodülleri, Hacim azalma oranı, Komplikasyonlar, Microwave ablation, Thyroid nodules, Volume reduction rate, Complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Benign tiroid nodüllerinde mikrodalga ablasyon (MDA) tedavisinin etkinliğini, güvenliğini ve işlem sonrası hastaların kozmetik skorları ile nodüllerdeki sonografik değişiklikleri araştırmak Gereç ve Yöntem: Haziran 2023 ile Haziran 2024 tarihleri arasında MDA ile tedavi edilen 112 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hasta takipleri 3 ve 6. Aylarda yapılmıştır. Hacim azalma oranı (HAO) ile ilişkili potansiyel risk faktörlerini araştırmak için çoklu doğrusal regresyon modeli kullanılmıştır Bulgular: Hastaların 75'i (%66,9) kadın olup yaş ortalaması 57,84 ± 11,10 yıl idi. Nodüllerin medyan hacmi 10,66 ml olup solid nodül oranı %67,85 olarak saptanmıştır. MDA sonrası 3. ayda %73,2, 6. ayda ise %89,3 oranında teknik başarı sağlanmış; ortalama HAO sırasıyla %62,9 ve %80,5 olmuştur. Çok değişkenli analizde nodül tipi ve kalsifikasyon varlığı, HAO ile ilişkili bulunmuştur (p=0,004 ve p=0,045). Majör komplikasyonlar yalnızca geçici ses kısıklığı ile sınırlı kalmıştır (%3,2). Sonuç: Mikrodalga ablasyon tedavisi 6.ayda %80'lere ulaşan hacim azalma, %90'lara ulaşan teknik başarı ve düşük majör komplikasyon oranları ile benign tiroid nodüllerinin tedavisinde etkin ve güvenli bir yöntemdir. Ayrıca MDA otonom fonksiyon gösteren tiroid nodüllerinin tedavisinde de umut vaad etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the efficacy and safety of microwave ablation (MWA) treatment for benign thyroid nodules, and the cosmetic scores of patients and sonographic changes in nodules after the procedure Materials and Methods: 112 patients treated with MWA between June 2023 and June 2024 were retrospectively evaluated. Patient follow-ups were performed at 3 and 6 months. Multiple linear regression model was used to investigate potential risk factors associated with volume reduction rate (VRR). Results: Seventy-five (66.9%) of the patients were female and the mean age was 57.84 ± 11.10 years. The median volume of nodules was 10.66 ml and the solid nodule rate was 67.85%. Technical success rates were 73.2% at 3 months and 89.3% at 6 months after MDA; mean VRRs were 62.9% and 80.5%, respectively. In multivariate analysis, nodule type and presence of calcification were associated with VRR (p=0.004 and p=0.045). Major complications were limited to transient hoarseness (3.2%). Conclusion: Microwave ablation therapy is an effective and safe method in the treatment of benign thyroid nodules with volume reduction reaching 80% at 6 months, technical success reaching 90% and low major complication rates. MWA is also promising in the treatment of thyroid nodules with autonomic function.