Kent hakkı kavramının Güney Afrika Cumhuriyeti çerçevesinde incelenmesi
Examination of the concept of the right to the city within the framework of the Republic of South Africa
- Tez No: 944417
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent Hakkı, Kentsel Adalet, Kentsel Devrim, Eşitlik, Apartheit, Right to the City, Urban Revolution, Equality, Apartheit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Devletlerin modernleşmesi ve ekonomik olarak refah düzeyinin artması üçüncü kuşak haklar olarak adlandırılan hakların ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Savaş dönemlerinde hayatta kalma içgüdüsüyle hareket eden insanlık ve sadece sınırların korumayı önceleyen devletlerin yerini sosyal hakları öncelemeye başlayan veya zorunda kalan devlet düşüncesi almıştır. Ekonomik sorunların düzelmesi ve kentsel hayatın normale dönmesiyle insanların talepleri ve ihtiyaçları çeşitlenmiştir. Güvenlik, barınma, huzurlu bir ortamda yaşama ve serbest zamanın geçirebilecek mekâna sahip olma gibi ihtiyaçlar ortaya çıkmıştır. Bu talepler de Çevre hakkı, kent hakkı, barış hakkı gibi hakları oluşturmuştur. Sosyal haklar olarak adlandırılan bu haklar yakın zamana kadar yeterince ilgi görmemiş olsa da temel insan hakları kapsamına girmekte olup bireylerin yaşam kalitelerini arattırmanın yanı sıra, devletin kentlilerine sağlaması gereken temel hakları kapsamaktadır. Farklı bakış açıları tarafından farklı farklı değerlendirilmiş olsa da özellikle sol görüşlü fikir insanları tarafından önemsenmiş ve sosyal adaletin sağlanmasıyla kentsel huzurun sağlanabileceğinin üzerinde durmuşlardır. Öyle ki iktidarın meşruiyetinin sağlanabilmesi için de kent hakkının mümkün olan en üst seviyede sürdürülmesi gerektiğini düşünmüşlerdir. Kent hakkı kavramı özelinde bakıldığında Fransız devrimi sürecinde Lefebvre tarafından ayaklanmaların temel sebebi olarak kent hakkının ihlal edilmesi ve bu sebeple kentlilerin en temel haklarından yararlanamadığı ortamda çareyi isyan etmekte bulduklarını söyleyip devrime gerekçe olarak kent hakkındaki aksaklıkları göstermiştir. Buradaki temel felsefe, devletin kentlilere kentte güvenli, sağlıklı, temiz bir çevrede yaşama imkânı sunmadığında meydana gelen hoşnutsuzluğun iktidarı güçsüzleştirmesidir. Barınma ve yoksulluk gibi konularda bir ortalama sağlanamadığında ekonomik ve yaşamsal farklılıklardaki uçurumlar kentin genel havasını ve kalitesini etkilemektedir. Kentte huzurlu yaşamanın gerekliliklerinden bir tanesinin ekonomik güç olduğu düşünüldüğünde ve herkesin aynı ekonomik seviyeye sahip olmasının imkansızlığı göz önüne alındığında bu noktada mümkün olduğunca adil bir kentsel ortam yaratmak devletin sorumluluğu olmaktadır. Öyle ki kentsel huzursuzluk ve güvensizlik ortamının olduğu bir kentte ekonomik olarak güçlü olanlar güvenliği satın almak durumunda kalır. Ancak kent hakkının sağlanamadığı durumlarda ekonomik gücü olanlar da sadece belli bir alanda kendilerini güvende hissedeceklerdir. Bu sebeple Fransa'da çıkan isyanlardaki temel sebep olan kentsel haklardan yoksunluk dünya genelinde bir yankı uyandırmış ve pek çok ülkede ayaklanmalara sebep olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluşu ve kapitalistleşme sürecine de bakıldığında Güney Afrika Cumhuriyeti'nde de dikkat çekici şekilde benzer tezahür etmiştir. Bu bağlamda bu çalışmada; kentsel hakların en geniş kapsamlısı olarak sayılabilecek, insan hakkı ihlallerinin sayısız örneğinin görülebildiği Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki kent hakkı durumu incelenecektir. Amerika'da meydana gelen ihlallerin dönüştüğü devrim ortamının Güney Afrika'da nasıl yankı bulduğu, kentsel hakların yeni haklar olmasına karşın iktidarın gücü ve sürekliliği açısından da dikkat edilmesi gereken bir noktada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The modernization of states and the increase in their economic welfare levels have led to the emergence of what are known as third-generation rights. During wartime, humanity, driven by the instinct to survive, and states that prioritized the defense of borders, were replaced by the idea of states that began to prioritize, or were compelled to prioritize, social rights. With the improvement of economic conditions and the return to normalcy in urban life, people's demands and needs have diversified. Needs such as security, housing, the right to live in a peaceful environment, and access to spaces for leisure have emerged. These demands have led to the formation of rights such as the right to a healthy environment, the right to the city, and the right to peace. Although these rights, categorized as social rights, have not received sufficient attention until recently, they fall under the umbrella of fundamental human rights. They not only enhance the quality of life of individuals but also encompass the fundamental rights that the state must provide to its urban citizens. While these rights have been evaluated from various perspectives, they have been particularly emphasized by left-wing thinkers, who argue that social justice is essential for achieving urban peace. Indeed, they believe that for the legitimacy of power to be maintained, the right to the city must be upheld at its highest possible level. When examining the concept of the right to the city, during the French Revolution, Lefebvre identified the violation of the right to the city as the fundamental cause of the uprisings. He argued that in a situation where urban residents were deprived of their basic rights, their only recourse was to revolt, highlighting the shortcomings regarding the right to the city as the justification for the revolution. The underlying philosophy here is that when the state fails to provide urban residents with the opportunity to live in a secure, healthy, and clean environment, the resulting dissatisfaction weakens the authority of the state. Issues such as inadequate housing and poverty, when no equilibrium is reached, create significant disparities in the city's social and economic conditions, thereby affecting the overall atmosphere and quality of the city. Given that economic power is considered one of the necessary conditions for peaceful urban living and recognizing that it is impossible for everyone to have the same economic level, it becomes the responsibility of the state to create as fair an urban environment as possible. In cities with unrest and insecurity, those with economic power are forced to purchase security. However, in situations where the right to the city is not realized, even those with economic power will only feel secure in limited areas. Therefore, the deprivation of urban rights, which was the main cause of the uprisings in France, has similarly manifested in the Republic of South Africa. In this context, this study will examine the state of the right to the city in the Republic of South Africa, which can be considered the most comprehensive of urban rights, and where numerous examples of human rights violations can be observed. The transformation of the violations in France into a revolutionary environment and how this has resonated in South Africa is an important point to consider, especially since urban rights, although considered new, play a critical role in the power and continuity of governance.