Yetişkinlerde dijital istifçilik davranışı: Yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş ile ilişkisinin incelenmesi
Digital hoarding behavior in adults: An investigation of its relationship with satisfaction with life and psychological well-being
- Tez No: 944461
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Dijital istifçilik, yaşam doyumu, psikolojik iyi oluş, sosyal hizmet, Digital hoarding, life satisfaction, psychological well-being, social work
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, dijitalleşen dünyada giderek yaygınlaşan dijital istifçilik davranışının yetişkin bireylerdeki yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş ile olan ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Dijital istifçilik, bireylerin dijital ortamda gereksiz ya da işlevsiz verileri aşırı biriktirmesi ve bu verileri silememesi şeklinde tanımlanan, günümüzde bireylerin dijital yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir psikososyal sorundur. Bu çalışmada, bireylerin dijital istifçilik düzeylerinin yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluşlarıyla anlamlı bir ilişki gösterip göstermediği analiz edilmiştir. Ayrıca yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma durumu ve günlük ekran süresi gibi demografik değişkenlerin dijital istifçilik üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, çeşitli sosyo-demografik özelliklere sahip 569 yetişkin birey oluşturmuştur. Veriler, Dijital İstifçilik Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmış; elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda, dijital istifçilik ile yaşam doyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Buna göre, yaşam doyumu düzeyi azaldıkça dijital istifçilik davranışlarının arttığı görülmektedir. Öte yandan, dijital istifçilik ile psikolojik iyi oluş arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Ayrıca, ekran süresi arttıkça dijital istifçilik düzeyinin yükseldiği; yaş, cinsiyet ve medeni durum gibi değişkenlerin ise bu davranış üzerinde farklı etkiler oluşturduğu saptanmıştır. Bu bulgular, dijital istifçiliğin yalnızca bireysel teknoloji kullanımıyla açıklanamayacağını, aynı zamanda bireyin yaşam memnuniyeti ve ruhsal durumu ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları, dijital istifçilik davranışının önlenmesine yönelik sosyal hizmet uygulamaları ve ruh sağlığı politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dijital içerik yönetiminin psikolojik temellerinin anlaşılması, dijital refahın sürdürülebilirliği açısından önem arz etmektedir. Mayıs 2025 , 100. sayfa.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between digital hoarding behavior, which has become increasingly prevalent in today's digitalized world, and the levels of life satisfaction and psychological well-being among adult individuals. Digital hoarding is defined as the excessive accumulation and failure to discard unnecessary or non-functional digital data, which can negatively affect the quality of digital life and overall mental clarity. The present research explores whether individuals' digital hoarding tendencies are significantly related to their psychological and emotional states, specifically life satisfaction and psychological well-being. Additionally, the study evaluates the effects of demographic variables such as age, gender, marital status, educational background, employment status, and daily screen time on digital hoarding behavior. The sample consisted of 569 adults from various sociodemographic backgrounds. Data were collected using the Digital Hoarding Scale, the Psychological Well- Being Scale, and the Satisfaction with Life Scale. Correlation and regression analyses revealed a significant negative relationship between digital hoarding and life satisfaction. Specifically, individuals with lower levels of life satisfaction tended to exhibit higher levels of digital hoarding behavior. However, no statistically significant relationship was found between digital hoarding and psychological well-being. Moreover, longer screen time was associated with increased digital hoarding, and variables such as age, gender, and marital status demonstrated meaningful differences in hoarding tendencies. These results suggest that digital hoarding is not merely a result of individual technology usage habits but is also closely related to psychological and emotional functioning. The study emphasizes the need for comprehensive social service interventions and mental health policies to address digital hoarding as a modern psychosocial issue. Understanding the psychological foundations of digital content accumulation is critical for promoting sustainable digital well-being and functional digital environments. May 2025, 100. pages.