Genç yetişkinlerde dijital bağımlılık düzeyleri ve aleksitimi ilişkisi
The relationship between digital addiction and alexythymia in young adults
- Tez No: 693825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECİP ÇAPRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Bağımlılık, Aleksitimi, Genç Yetişkinler, Digital Addiction, Alexithymia, Young Adults
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çağımızın en önemli gelişimi kuşkusuz bilgi ve teknoloji alanında yaşanan değişimlerdir. Bu değişim insanlar arasındaki iletişim ve etkileşim şekillerini değiştirerek bunları dijital boyuta taşımıştır. Özellikle internet, sosyal medya uygulamaları, akıllı telefonlar ve dijital oyunlar gibi alanlarda bireyler daha fazla zaman geçirmekte ve sosyal hayattan uzaklaşarak sanal bir ortamda yaşamaktadırlar. Böylece dijital ortamın kontrol edilemeyen aşırı kullanımıyla ilgili bağımlılık kavramı ortaya atılırken, bu aşırı kullanımın aleksitimiyle de ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı, genç yetişkinlerde dijital bağımlılık ile aleksitimi arasındaki ilişkiyi cinsiyet ve yaş değişkenleriyle birlikte incelemektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-26) ve Dijital Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya 208 kadın ve 97 erkek olmak üzere toplam 305 genç yetişkin katılmıştır. Katılımcıların yaşı 18-30 arasındadır. Aleksitiminin duyguları ve bedensel duyumları tanımlamada ve ayırt etmede güçlük alt ölçeği ile dijital bağımlılığın aşırı kullanma, nüksetme, hayatın akışını engelleme ve duygudurumu alt ölçekleri arasında pozitif yönde zayıf anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aleksitiminin duyguları tanımada güçlük alt ölçeği ile dijital bağımlılığın hayatın akışını engelleme alt ölçeği arasında pozitif yönde zayıf anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre cinsiyet ve yaş değişkenleri dijital bağımlılık ve aleksitimi düzeyini yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The most emerging improvement of our age is undoubtedly the changes in the field of information and technology. This change has modulated the ways of communication and interaction between people and brought them to the digital dimension. Individuals spend more time and live in a virtual environment which is away from social life, particularly in some areas such as internet, social media applications, smart phones and digital games. Thus, while the concept of addiction related to the uncontrollable excessive use of the digital environment is introduced, it is thought that this excessive use may also be related to alexithymia. The aim of this study is to examine the relationship between digital addiction and alexithymia in young adults, together with the variables of gender and age. Personal Information Form, Toronto Alexithymia Scale (TAS-26) and Digital Addiction Scale were used for data collection. A total of 305 young adults, 208 women and 97 men, participated in the study. The age of the participants is between 18-30. A weak and positive correlation was found between the difficulty in describing and distinguishing emotions and bodily sensations subscale of alexithymia and the subscales of digital addiction overuse, relapse, blocking the flow of life and mood. A weak and positive correlation was found between the difficulty in recognizing emotions subscale of alexithymia and the subscale of digital addiction preventing the flow of life. According to the findings obtained from the research, gender and age variables predict the level of digital addiction and alexithymia.