Kulak burun boğaz kliniğinde yatarak tedavi alan hasta bireylerin felaketleştirici düşünce biçimleri ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Investigation of catastrophizing thoughts and related factors in patients in patients receiving inpatient treatment in the otorhinolaryngology clinic
- Tez No: 944528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYHAN ESKİYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı felaketleştirme, anksiyete, uyku kalitesi, hemşirelik, hasta, Pain catastrophizing, anxiety, sleep quality, nursing, patient
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma Kulak Burun Boğaz (KBB) kliniğinde yatarak tedavi alan hasta bireylerin felaketleştirici düşünce biçimlerinin uyku kalitesi, anksiyete ve ağrıyı felaketleştirme düzeyleri ile ilişkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Kesitsel ve ilişkisel olarak tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde yatarak tedavi alan 210 hasta bireyler oluşturmuştur. Araştırma 22 Ocak 2025- 28 Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada veri toplamak amacıyla“Sosyodemografik Özellikler Veri Formu”,“Ağrıyı Felaketleştirme Ölçeği”(AFÖ),“Felaketleştiren Bilişler Ölçeği”(FBÖ),“Beck Anksiyete Ölçeği”(BAÖ) ve“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi”(PUKI) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan hasta bireylerin yaş ortalaması 43,52±16,33 şeklinde elde edilmiştir. Çalışmada KBB kliniğinde yatarak tedavi alan hasta bireylerin FBÖ ile AFÖ toplam puan ortancaları arasında orta düzeyde, pozitif yönlü anlamlı ilişki (r=0,604) olduğu tespit edilmiştir. FBÖ ile BAÖ puan ortancaları arasında zayıf düzeyde, pozitif yönlü anlamlı ilişki (r=0,360) olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada KBB kliniğinde yatarak tedavi alan hasta bireylerin FBÖ ile PUKI puan ortancaları arasında önemsenmeyecek derece zayıf düzeyde, pozitif yönlü anlamlı ilişki (r=0,149) olduğu tespit edilmiştir. Hasta bireylerin FBÖ toplam puan ortancaları arttıkça AFÖ, BAÖ ve PUKI toplam puan ortancalarının arttığı saptanmıştır. Bu çalışma KBB kliniğinde yatarak tedavi alan hasta bireylerin felaketleştirici düşünce biçimleri arttıkça, ağrıyı felaketleştirme düzeyinin, kaygı düzeylerinin arttığını, uyku kalitesinin azaldığını ortaya koymuştur. Cerrahi kliniklerde yatarak tedavi alan hasta bireylerin ameliyata psikososyal yönden hazırlanması, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası tedavi süreçlerini olumlu ve olumsuz yönde etkileyebilecek diğer risk faktörlerinin belirlenmesi, ağrıyı felaketleştirme düşünceleriyle başa çıkmalarına yönelik ağrı yönetimi eğitiminin planlanması ve uygulanması, önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between catastrophizing thought style and anxiety level and sleep quality in patients receiving inpatient treatment in the Otorhinolaryngology Clinic (ENT). The study group of this cross-sectional and correlational research consisted of 210 patients receiving inpatient treatment at the Ear, Nose, and Throat clinic of T.R. Health Sciences University Gülhane Training and Research Hospital. The research was conducted between January 22, 2025, and March 28, 2025. In this study, the“Sociodemographic Characteristics Data Form,”“Pain Catastrophizing Scale”,“Catastrophizing Cognitions Questionnaire”,“Beck Anxiety Inventory”, and“Pittsburgh Sleep Quality Index”were used to collect data. The mean age of the patient participants in the study was found to be 43,52±16,33. The study found a moderate, positive, and significant correlation (r=0,604) between the median scores of Catastrophizing Cognitions Scale and Pain Catastrophizing Scale among hospitalized patients in the otorhinolaryngology clinic. A weak, positive, and significant correlation (r=0,360) was found between the median scores of Catastrophizing Cognitions Scale and Beck Anxiety Inventory. The study found a negligible, weak, positive, and significant correlation (r=0,149) between the median scores of Catastrophizing Cognitions Scale and Pittsburgh Sleep Quality Index among hospitalized patients in the otorhinolarynggology clinic. It was determined that as the median total scores of Catastrophizing Cognitions Scale increased, the median total scores of Pain Catastrophizing Scale, Beck Anxiety Inventory, and Pittsburgh Sleep Quality Index also increased. This study revealed that as catastrophizing thoughts increased in hospitalized patients in the otorhinolaryngology clinic, their level of pain catastrophizing and anxiety levels increased, while their sleep quality decreased. It is recommended that hospitalized patients in surgical clinics be prepared psychosocially for surgery, that other risk factors that may positively and negatively affect the pre operative and post-operative treatment processes be identified, and that pain management education aimed at coping with pain catastrophizing thoughts be planned and implemented.