Investigating the impact of intrinsic and extrinsic motivation on EFL preparatory school learners
EFL hazırlık okulu öğrencileri üzerindeki içsel ve dışsal motivasyonun etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 944739
  2. Yazar: MUALLA MAZMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, EFL Öğrenme, Motivation, Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation, EFL Learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenmede (EFL) motivasyon önemli bir rol oynadığından, öğrencilerin ısrarını ve başarısını etkiler. Motivasyonel öğretim ve öğrenme stratejileri, öğretim metodolojilerini ve yaklaşımlarını etkileyerek yıllardır araştırma konusu olmuştur. İçsel motivasyon uzun vadeli başarı için anahtar iken, dışsal motivasyon özellikle dil öğrenmede yapılandırılmış gerekli bağlılık ve dış ödüllerle bağlantılıdır. Bu çalışmanın amacı, bu nedenle, içsel ve dışsal motivasyonun EFL hazırlık okulu öğrencileri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Ayrıca, EFL öğrencilerinin cinsiyetinin, milliyetinin ve dil yeterlilik düzeyinin içsel ve dışsal motivasyon etkileri üzerinde etkili olup olmadığını araştırmaktadır. 137 EFL öğrencisi üzerinde yürütülen bu çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın betimsel analizi, kadın katılımcıların içsel olarak daha motive olduğunu ve erkek katılımcıların bunun tam tersi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öğrencilerin milliyeti ve dil yeterlilik düzeyi hem içsel hem de dışsal motivasyon üzerinde önemli bir etki göstermemektedir. Sonuç olarak, çalışma EFL öğreniminde motivasyon anlayışının geliştirilmesine katkıda bulunmakta ve daha etkili öğretim yaklaşımlarının geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
As motivation has a crucial role in English as a foreign language (EFL), it influences learners' persistence and success. Motivational teaching and learning strategies have always been a topic of research for years, influencing teaching methodologies and approaches. While intrinsic motivation is a key for long-term achievement, extrinsic motivation is linked to necessary commitment and external rewards, specifically constructed in language learning. The aim of this study, thus, is to investigate the impact of intrinsic and extrinsic motivation on EFL preparatory school learners. Additionally, it explores whether EFL learners' gender, nationality and language proficiency level affect on their intrinsic and extrinsic motivation impacts or not. Carried out on 137 EFL learners, quantitative research method was employed for this study. The descriptive of analysis of the research demonstrates that female participants are more motivated intrinsically and male participants are opposite. Also, learners' nationality and language proficiency level do not show significant effect on both intrinsic and extrinsic motivation. In conclusion, the study contributes developing comprehending of motivation in EFL learning and grant to the development of more effective instructional approaches.