Üniversite sınavına hazırlanan mezun grubu öğrencilerde grupla yönlendirilmiş imgelem yönteminin öz disiplin ve motivasyona etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of group guided imagination method on self-discipline and motivation in a group of graduate students
- Tez No: 965004
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME ÖZBEK ŞEBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Hekimliği, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Family Medicine, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akademik motivasyon, öz disiplin, üniversite sınavı, yönlendirilmiş imgeleme, Academic motivation, guided imagery, self-discipline, university entrance exam
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Üniversite Sınavına Hazırlanan Mezun Grubu Öğrencilerde Grupla Yönlendirilmiş İmgelem Yönteminin Öz Disiplin ve Motivasyona Etkisinin Araştırılması Amaç: Bu araştırmanın amacı, üniversite sınavına hazırlanan mezun grup öğrencilerde grupla yönlendirilmiş imgeleme yönteminin akademik öz disiplin ve akademik motivasyon üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, öğrencilerin sınav sürecindeki öz düzenleme becerilerini ve içsel-dışsal motivasyon düzeylerini artırmaya yönelik olarak imgeleme tekniklerinin potansiyel etkisini değerlendirmeyi hedeflemiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, ön test-son test desenli yarı deneysel bir çalışma olup, Erzurum ilindeki özel bir eğitim kurumunda öğrenim gören 12 mezun öğrenciden oluşan gönüllü bir örneklem grubuyla yürütülmüştür. Veriler, Akademik Öz Disiplin Ölçeği, Akademik Motivasyon Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği ile toplanmış; verilerin analizinde bağımlı örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgular, yönlendirilmiş imgeleme uygulamasının sonrasında öğrencilerin akademik öz disiplin, içsel ve dışsal motivasyon düzeylerinde anlamlı artışlar; depresyon ve motivasyonsuzluk düzeylerinde ise anlamlı azalmalar meydana geldiğini göstermiştir. Sonuçlar: Araştırma sonuçları, yönlendirilmiş imgeleme yönteminin, üniversiteye hazırlık sürecindeki mezun öğrencilerin motivasyon ve öz disiplin gelişiminde etkili bir müdahale aracı olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, eğitim ortamlarında öğrencilerin zihinsel dayanıklılıklarını ve sınav başarısını destekleyici tekniklerden biri olarak yönlendirilmiş imgeleme önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investıgatıon of the Effect of Group Guıded Imagınatıon Method on Self-Dıscıplıne and Motıvatıon ın A Group of Graduate Students Preparıng For the Unıversıty Exam Aim: The aim of this study is to examine the effects of group-based guided imagery on academic self-discipline and academic motivation among graduate students preparing for the university entrance exam. The research seeks to evaluate the potential impact of imagery techniques on enhancing students' self-regulation skills and their levels of intrinsic and extrinsic motivation throughout the exam preparation process. Material and Methods: This research employed a quasi-experimental pretest-posttest design and was conducted with a volunteer sample of 12 graduate students attending a private educational institution in Erzurum, Türkiye. Data were collected using the Academic Self-Discipline Scale, Academic Motivation Scale, Beck Depression Inventory, and Satisfaction with Life Scale. The data were analyzed using paired samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) techniques. Results: The findings indicated that following the guided imagery intervention, participants showed statistically significant increases in academic self-discipline and both intrinsic and extrinsic motivation levels, while significant decreases were observed in depression and amotivation levels. Conclusions: The results suggest that the guided imagery technique is an effective intervention tool for supporting the development of motivation and self-discipline among graduate students preparing for university entrance exams. Accordingly, it is recommended that guided imagery be incorporated into educational settings as a strategy to enhance students' mental resilience and academic achievement.