Zebra balığı embriyolarında valproik asit ile oluşturulan nörotoksisite modelinde K vitaminin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of vitamin K in the valproic acid-induced neurotoxicity model in zebrafish embryos
- Tez No: 944757
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU IŞIK EMEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: K vitamini, valproik asit, zebra balığı, otizm spektrum bozukluğu, Vitamin K, valproic acid, zebrafish, autism spectrum disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Biyokimyası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmamızda zebra balığı embriyolarında valproik asit (VPA) maruziyeti durumunda K vitamininin etkilerinin araştırılarak VPA maruziyeti ile oluşturulan otizm spektrum bozukluğu (OSB) durumunda olası etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Zebra balıklarından elde edilen embriyolar, döllenmelerini takip eden süreçte 5 gün boyunca izlenmiştir. Bu süreçte letal dozun altında bir dozda VPA uygulanmıştır. Ayrıca VPA maruziyeti durumunda K vitamini uygulanmıştır. VPA toksisitesi durumunda K1 ve K2 vitaminin embriyolarda lipit peroksidasyon ve nitrik oksit gibi oksidan sistem parametreleri ile antioksidan sistem parametreleri spektrofotometrik olarak incelenmiştir. Ayrıca gen ifadelerinin analizleri RT-PCR ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: VPA uygulaması durumunda embriyolarda malformasyonlar gözlenmiş ve bu durumun K vitamini uygulanması ile iyileştirildiği gözlenmiştir. K2 vitamininin VPA toksisitesine bağlı artan lipit peroksidasyonu ve nitrik oksit düzeylerini azaltmada K1 vitaminine göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca VPA ile bozulan oksidan-antioksidan dengenin ve otizm ilişkili gen ifadelerinin K vitamini ile düzeldiği gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları VPA maruziyeti durumunda K vitamininin olumlu etkilerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the effects of vitamin K in zebrafish embryos exposed to valproic acid (VPA) and to reveal its possible effects in autism spectrum disorder (ASD) induced by VPA exposure. Materials and methods: Embryos obtained from zebrafish were monitored for 5 days following their fertilization. During this period, VPA was administered at a dose below the lethal dose. In addition, vitamin K was administered in case of VPA exposure. Oxidant system parameters such as lipid peroxidation and nitric oxide and antioxidant system parameters were examined spectrophotometrically in the embryos. In addition, gene expression analyses were performed by RT-PCR. Results: In case of VPA application, malformations were observed in embryos and it was observed that this situation was improved by the application of vitamin K. Vitamin K2 was found to be more effective than vitamin K1 in reducing increased lipid peroxidation and nitric oxide levels due to VPA toxicity. In addition, it was observed that the oxidant-antioxidant balance and autism-related gene expressions disrupted by VPA were improved by vitamin K. Conclusion: The results of our study showed the positive effects of vitamin K in the case of VPA exposure.