Triple negatif meme kanserinde bir metastaz mekanizması olan epitelyal-mezenkimal dönüşüm (EMT) üzerine, Atorvastatin ve Valsartanın etkisinin Galektin-3, E-Kadherin ve Vimentin biyomarkerları ile ortaya konulması
Investigation of the effects of Atorvastatin and Valsartan on epithelial-mesenchymal transition (EMT), a metastatic mechanism in triple-negative breast cancer, through the biomarkers Galectin-3, E-Cadherin, and Vimentin
- Tez No: 944798
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL USLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Triple Negatif Meme Kanseri, EMD, Statin, ARB, Galektin-3, Apopitozis, Triple negative breast cancer, EMT, Statin, ARB, Galektin-3, Apoptosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Meme kanseri, dünya genelinde tüm kadın kanserlerinin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan, kadınlarda en sık teşhis edilen invaziv malignitedir. Aynı zamanda meme kanseri, kanser sebepli ölümlerin de önde gelen nedenidir. Triple negatif meme kanseri (TNMK) ise yüksek metastatik karakteri sebebiyle kötü prognoza sahip en agresif meme kanseri subtipidir. TNMK'de epitelyal mezenkimal dönüşüm (EMD, İng. EMT)'ün tümör hücrelerinin oluşumu, invazyonu, göçü ve ilaç direnci de dahil olmak üzere çeşitli tümör fonksiyonlarıyla ilişkili bir süreç olduğu da bilinmektedir. Epitelyal fenotipi karakterize eden proteinlerin (Ekadherin, integrin) kaybı ve onların yerine mezenkimal proteinlerin kazanılması (Nkadherin, Vimentin), EMD'nin temeli olarak kabul edilir. Yapılan araştırmalar sonucu TNMK'nin EMD ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Son zamanlarda TNMK'de hem tanısal (prognostik) hem de hastalıa yatkınlığı hakkında (prediktif) bilgi sağlamak amacıyla yeni biyobelirteçler araştırılmaktadır.Bunların arasında en umut verici belirteçlerden bazıları, Galektin-3, E-kadherin ve Ki-67 ifadesidir. Son çalışmalarda, Galektin-3'ün normal ve neoplastik hücrelerde geniş çapta ifade edildiğini ve hücre büyümesini, hücre yapışmasını, farklılaşmasını ve hücre ölümünü düzenlediğini de ortaya koymaktadır. Ki-67 neoplastik hücrenin mitotik aktivitesinin değerlendirilmesi için geçerli bir belirteçtir. Yüksek Ki-67 ifadesinin meme kanserinde daha yüksek histolojik grade, daha büyük tümör boyutu, pozitif lenf nodu, azalmış hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Kanser tedavisi ile ilgili yapılan çeşitli yayınlarda Statinlerin farklı kanser tiplerinde EMD'yi inhibe edebildiği gösterilmiştir. Bu süreçte yer alan mekanizmalar üzerine çalışmalar, çeşitli kanserler üzerinde incelenmiştir ve Statinlerin EMD'yi etkili bir şekilde xvi inhibe eden ajanlar olduğu ortaya konmuştur. Statinlere ek olarak yakın zamanda, meme kanseri hücrelerinde Aniyotensin 1 (AT1) reseptörünün aşırı ifadesinin epitelyalmezenkimal dönüşümü (EMD) indüklediği ve tümör büyümesini ve anjiyogenezi desteklediği gösterilmiştir. Anjiyotensin reseptör blokerlerinin (ARB'ler) veya Anjiotensin dönüştürücü enzim (ADE/ İng. ACE) inhibitörlerinin, deneysel fare modellerinde tümör büyümesini, anjiyogenezi ve metastazı etkili bir şekilde azalttığı görülmüştür. Tez çalışmam, tüm bu parametreler ışığında başka endikasyonlar için endike olan Statin ve ARB grubu ilaçların tek başına ya da kombinasyon şeklinde kullanımının EMD ile metastazdaki etkisini TNMK üzerinden araştırmaktır. Tezimde, Statin ve ARB'lerin etkisi değerlendirilirken; hematoksilen eozin gibi rutin histokimyasal boyamalarla morfolojik değerlendirme, hücre göçü ve canlılığının belirlenmesi, E-kadherin, Vimentin, Galektin-3 ve Ki-67 analizleri yapılacak, apoptozun belirlenmesi için de Terminal deoksinükleotidil transferaz dUTP Çentik Uç Etiketleme (TUNEL) yöntemi kullanılacaktır. Böylelikle bu yöntemlerin ışığında TNMK'de mevcut olan bir kanser metastaz yolağı olan EMD inhibisyonu üzerine bir adım daha ilerlenmiş olacak ve kanser ilişkili biyobelirteç için bir ön çalışma yapılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most commonly diagnosed invasive malignancy in women, accounting for approximately 1 in 3 of all female cancers worldwide. Breast cancer is also the leading cause of cancer-related deaths.Triple Negative Breast Cancer (TNBC) is the most aggressive breast cancer subtype with a poor prognosis due to its highly metastatic character.Epithelial– Mesenchymal Transition (EMT) in TNBC is also known to be a process associated with various tumor functions, including tumor cell formation, invasion, migration and drug resistance.The loss of proteins characterizing the epithelial phenotype (E-cadherin, integrin) and their replacement by mesenchymal proteins (N-cadherin, Vimentin) is considered to be the basis of EMT. Studies have shown that TNBC is closely related to EMT. Recently, new biomarkers have been investigated to provide both prognostic and predictive information in TNBC. Among them, some of the most promising markers are Galectin-3, Ecadherin and Ki-67 expression. Recent studies have also revealed that Galectin-3 is widely expressed in normal and neoplastic cells and regulates cell growth, cell adhesion, differentiation and cell death. Ki-67 is a valid marker for the assessment of the growth fraction of neoplastic cells. High Ki-67 expression has been shown to be associated with higher histological grade, larger tumor size, positive lymph nodes, decreased disease-free survival and overall survival in breast cancer. Several publications on cancer therapy have shown that Statins can inhibit EMT in different cancer types. Studies on the mechanisms involved in this process have been examined in a variety of cancers, and Statins have been shown to be agents that effectively inhibit EMT.In addition to Statins, overexpression of the Angiotensin II receptor type 1 (AT1) receptor in breast cancer cells has recently been shown to induce epithelial-mesenchymal transition xviii (EMT) and promote tumor growth and angiogenesis. AT1 blockers (ARBs) or AngiotensinConverting Enzyme ACE inhibitors have been shown to effectively reduce tumor growth, angiogenesis and metastasis in experimental mouse models. In the light of all these parameters, my thesis aims to investigate the effect of Statin and ARB group drugs, which are indicated for other indications, alone or in combination, on EMT and metastasis in TNBC. In my thesis, while evaluating the effect of Statins and ARBs, morphological evaluation with routine histochemical stains such as hematoxylin and eosin, determination of cell migration and viability, E-cadherin, Vimentin, Galectin-3 and Ki-67 expression analysis will be performed and Terminal deoxynucleotidyl transferase dUTP Nick End Labeling TUNEL method will be used to determine apoptosis. Thus, in the light of these methods, one more step will be taken on the inhibition of EMT, a cancer metastasis pathway present in TNBC.