Çağdaş zamanda felsefe pratiği ve felsefi danışmanlık
Philosophical practice and philosophical counseling in contemporary times
  1. Tez No: 944799
  2. Yazar: ZAFER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi Danışmanlık, Pratik Felsefe, Bunalım, Terapi, Eleştirel Kendini Soruşturma, Philosophical Counseling, Practical Philosophy, Crisis, Therapy, Critical Self-Inquiry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İnsanın medeniyet ve gelişim yolculuğunda karşılaştığı her problem, onda iz bırakmıştır.Bu izlerin bazıları geçici bazıları da kalıcı olarak krizlere neden olmaktadır.İnsan, konuşmayı öğrendiği zamandan itibaren düşünmeyi dile getirmeye başlamıştır.Descartes'çı bir mantıkla düşünmek insanın varlığının, kendisine ve çevresine ispatı,felsefe yapmasının da başlangıcıdır.Gelişen ve sistemleşen insan medeniyeti, beraberinde getirdiği yeni yönetim,üretim ve yaşam biçimleri ve devlet organizasyonlarıyla farklılaşırken insan da her dönem krizli yaşamına devam etmiştir. İlk zamanlarda insanlarkısıtlı iletişim, hayat konforu vedoğal seçimler ile yaşamalarına rağmen gerek nüfus yoğunluğu gerekse devlet organizasyonları ve insanın ihtiyaçları kolayca bilinirken, çağdaş zamanda bu ihtiyaçların karşılanmasının da insana yetmediği görülmektedir. İletişim ve pazarlama motivasyonu ile yönlendirilen insan, mutluluğu önceden olduğu gibi feodal beylere tabi olmakla, dini inanışla vesavaş galibiyetleriyle elde edebilirken;bugün ise, değişen dünyada, işinden aile yaşamına,marketten arkadaş ilişkilerine kadar her alanda kriz yaşamaya başlamıştır.Bu krizlerin çözümü için düşünen dünya,1986 yılında GertAchenbach'in“Felsefi Danışmanlık”yaklaşımını adlandırmıştır. Özü, bir danışman yardımıyla kendi kendine krizden çıkış için felsefi düşünüşle eleştirel yaklaşım pratiğini hayata geçirmeye dayanan bu yaklaşım, 39 yılda hemen her kesimden tıp ve bilim insanlarının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bu çalışmada,insanı soruna iten toplumsal ve kişisel sorunlar,felsefi danışmanlığın çerçevesi ve ne olup olmadığı,psikoloji ve tıp ile olan kesişme noktaları ile insana çözüm yollarısunan filozofların yaklaşımları incelenmiştir. Ayrıca, felsefi danışmanlığın toplum ve insanda tam karşılık bulmasının olası felsefi sonuçlarından neler bekleyebileceğimiz incelenerek bu yaklaşımın gelişmesi için öneriler sunulmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada, karşılaşılan en can alıcı nokta, felsefenin artık her yerde yapılmasının zorunlu hale gelmesinin vazgeçilemez olduğudur. Ayrıca felsefi eleştirel düşüncenin, artık çağımız insanının en temel ruhsal ihtiyaçlarından birisi haline geldiğini idrak ederken,kişinin ferdi ve toplumsal bunalımlarından kurtulmasının bir yolunun da felsefi danışmanlık pratikleri olacağını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
PHILOSOPHICAL PRACTICE AND PHILOSOPHICAL COUNSELING IN CONTEMPORARY TIMES“ Every problem that human beings face on their journey of civilization and development has left its mark on them. Some of these traces cause crises, some temporary and some permanent. From the time man learned to speak, he began to articulate thinking. Thinking with Cartesian logic is the proof of man's existence to himself and his environment, and the beginning of his philosophizing.While the developing and systematized human civilization has differentiated itself with the new forms of management, production and life and state organizations it has brought with it, human beings have continued their crisis-ridden lives in every period. In the early days, although people lived with limited communication, life comfort and natural choices, both population density and state organizations and human needs were easily known, while in modern times, it is seen that satisfying these needs is not enough for people. Guided by the motivation of communication and marketing, man could achieve happiness by being subject to feudal lords, religious beliefs and war victories as before; today, in the changing world, he has started to experience crises in every field from work to family life, from the market to friendships. In 1986, Gert Achenbach's ”Philosophical Counseling" was named by the thinking world as a solution to these crises. This approach, the essence of which is based on practicing a critical approach with philosophical thinking for self-exit from crisis with the help of a counselor, has succeeded in attracting the attention of medical and scientific people from all walks of life in 39 years. In this study, the social and personal problems that lead people to problems, the framework of philosophical counseling, what it is and what it is not, its intersections with psychology and medicine, and the approaches of philosophers who offer solutions to people are examined. In addition, what we can expect from the possible philosophical results of philosophical counseling when it finds its full response in society and people is examined and suggestions are developed for the development of this approach. In conclusion, the most crucial point encountered in this study is that it is indispensable that philosophy should be practiced everywhere. In addition, while realizing that philosophical critical thinking has become one of the most basic spiritual needs of the people of our age, we can say that philosophical counseling practices will be one of the ways to get rid of individual and social crises.