Türkiye Maarif Vakfı tarafından hazırlanan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Program'nın evrensel tasarım ilkelerine uygunluğu açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the Program of Teaching Turkish as a Foreign Language prepared by Turkey Maarif Foundation in terms of its compliance with universal design principles
  1. Tez No: 944824
  2. Yazar: MİRAY ÇİLEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH BOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Evrensel Tasarım, Maarif Vakfı, Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı, Evrensel Tasarıma Dayalı Öğrenme, Universal Design, Maarif Foundation, Turkish as a Foreign Language Teaching Program, Learning Based on Universal Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye Maarif Vakfı tarafından hazırlanan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı'nın evrensel tasarım ilkelerine uygunluğu açısından değerlendirilmesi amaçlanan bu çalışmada, nitel araştırma yaklaşımlarından doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Maarif Vakfı tarafından hazırlanan program daha önceden belirlenmiş olan yedi adet evrensel tasarım ilkesi (kullanımda eş değerlik, kullanımda esneklik, basit ve anlaşılır kullanım, algılanabilir bilgi kullanımı, hata için tolerans, düşük fiziksel çaba, yaklaşım ve kullanım için uygun mekân ve boyut) bağlamında incelenmiştir. Her bir ilkenin eğitimsel uygulamasına yönelik tanım yapılmış ve programın analiz edileceği alt ölçütlere göre (yöntem ve teknik kullanımı, eğitim ortamı ve materyal kullanımı, ölçme ve değerlendirme, dil kullanım alanları, kademe yapıları, kazanım, ve tema) inceleme yapılmıştır. İncelemelerde, 1:“Uygun değil”; 2:“Kısmen uygun”; 3:“Uygun”şeklinde kodlamalar yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda elde edilen bilgiler, çizelge hâlinde verilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı'nın evrensel tasarım ilkelerine görünümü genel olarak uyumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonunda ise elde edilen bulgular doğrultusunda öğretim programı ve evrensel tasarım hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to evaluate the Teaching Turkish as a Foreign Language Program prepared by the Maarif Foundation of Turkey in terms of its compliance with universal design principles, the document analysis method, one of the qualitative research approaches, was used. The program prepared by the Maarif Foundation was examined in the context of seven universal design principles (equivalence in use, flexibility in use, simple and understandable use, perceptible information use, tolerance for error, low physical effort, appropriate space and size for approach and use) A definition was made for the educational application of each principle, and the program was examined according to the sub-criteria (method and technique use, educational environment and material use, measurement and evaluation, language usage areas, level structures, acquisition, and theme) in which the program will be analyzed. In the examinations, coding was made as 1:“Not appropriate”; 2:“Partially appropriate”; 3:“Appropriate”. The information obtained as a result of the examinations was interpreted in the form of a table. According to the findings of the study, it was concluded that the Teaching Turkish as a Foreign Language Program is generally compatible with the universal design principles. At the end of the study, suggestions about curriculum and universal design were presented in line with the research.