Missed abortus ve tıbbi abort yapan hastaların endometrial örneklerinde HIF-1 alfa molekülünün çalışılması
Studying the HIF-1 alpha molecule in endometrial samples of patients with missed abortion and medical abortion
- Tez No: 944826
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TAYFUN ÖZÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: MİSSED ABORTUS, HIF-1 ALFA, HES molekül ailesi HTRA-1, P16 INK4a, NF-Kb, Missed Abortion, Hif-1 Alpha, Hes Molecule Family, Htra, Nf-Kb, P16-Ink4a
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: HIF-1 alfa molekülünün missed abortus patolojisindeki yerini açıklayarak hücresel yaşlanma ve missed abortus arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, hala aydınlatılamayan missed abortus etiyolojisindeki mekanizmaları ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Missed abortusun etiyolojisinde görevli molekül ve yolakların ortaya çıkması missed abortusu öngörmek, profilaktif tedavi geliştirmek açısından tıp dünyasına ufuk açacaktır. Gereç ve yöntem: Kadın hastalıkları ve doğum servisinde yatmakta olan 10-20 hafta arası missed abortus tanılı gebeleri ve çeşitli nedenlerle gebeliğin sonlandırılması önerilen fetal kalp atımı pozitif olan tıbbi müdahalelerle abort eden gebeleri çalışmamıza gerekli bilgilendirme ve onam formu alınması sonrası dahil edilmiştir. Her iki hasta grubundan abort sonrası elde edilen abort ve plasenta materyalinde kalmış olan endometrium dokularını alıp solüsyonlara koymadan önce %0,9 NaCl ile yıkayarak kanı dokulardan ayırmayı ve fikse olan dokulardaki görüntüyü koruma amaçlanmıştır. Dokular immünohistokimyasal boyama yöntemi ile çalışılmıştır. Dokulardaki hücrelerde HIF-1 alfa, HTRA-1, P16 INK4a, NF-kB, HES molekül ailesi düzeylerinin boyanma miktarları H-Score tekniği ile hesap edilerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza Celal Bayar Üniversitesi kadın hastalıkları ve doğum servisinde yatan 10-20 gebelik haftası arasında bulunan missed abortus tanılı 20 hastanın (21-44 arası) yaş ortalaması 31,95 olarak hesaplanmıştır. Yine aynı serviste yatan kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilen tıbbi abort yaptırılan 17 hastanın (23-41 arası) yaş ortalaması 33,88'dir. Missed abortus grubundan hastaların 9'u, indüklenmiş abortus grubundan 2'si nullipar diğerleri multipardır. Obstetrik özgeçmiş bakımından her iki grup arasında anlamlı fark yoktur. Her iki grupta endometriumun villus ve stromal hücre grupları immünohistokimyasal olarak ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Missed abortus grubunda tüm desidual hücre örneklerinde ve plasental sinsityotrofoblast ve sitotrofoblast hücrelerinde araştırdığımız moleküllerden HIF-1 alfa , HES molekül ailesi HTRA-1, P16 INK4a, NF-Kb immunoreaktivitesinin yüksek olduğu , yine kontrol grubumuzda stromal ve villus hücrelerinde tüm antikorlarımızın immünoreaktivitelerinin düşük olduğu sonucuna ulaştık. İki grup arasında uygun istatistiksel yöntemlerle karşılaştırma yapıldığında gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p< 0.05). Sonuç: Missed abortus patofizyolojisinde aydınlanmayan pek çok nokta olup bu durumun meydana gelmesinde birçok mekanizma görev alır. Hipoksi ve hücresel yaşlanma da bu patolojide rol oynar. Yaptığımız çalışma da bize gösterir ki; sağlıklı bir gebelik için uygun mikroçevrenin oluşması çok önemlidir. Ortamdaki hipoksi , hücresel yaşlanma, proliferasyon ve apoptozdaki dengesizlik missed abortusa yol açabilmektedir. Özellikle HİF1 alfa molekülü ve onunla ilişkili olup hücresel yaşlanmada da görevli moleküller missed abortus grubunda anlamlı bir şekilde artmıştır. Bu mekanizmaların bilinmesi missed abortus yaklaşımı, öngörme ve tedavi geliştirme açısından bize değerli bilgiler sunarak ufuk açıcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim is to explain the role of the HIF-1 alpha molecule in the pathology of missed abortion and to elucidate the relationship between cellular aging and missed abortion. This study seeks to uncover the mechanisms behind the still-unknown etiology of missed abortion. Identifying the molecules and pathways involved in the etiology of missed abortion could provide new insights for predicting missed abortion and developing prophylactic treatments, thus offering new horizons for the medical field. Materials and Methods: Pregnant women diagnosed with missed abortion between 10 and 20 weeks of gestation, as well as those who underwent medical interventions resulting in fetal loss but with positive fetal heartbeat, were included in our study after obtaining necessary information and ethical consent forms. Endometrial tissues from the aborted materials and placenta obtained post-abortion from both patient groups were washed with 0.9% NaCl to separate blood from the tissues before placing them in solutions, and to preserve the tissue morphology. The tissues were then divided and analyzed using immunohistochemical staining method. The staining levels of HIF-1 alpha, HTRA-1, P16 INK4a, NF-kB, and the HES molecular family in the cells of the tissues were calculated using the H-Score technique and compared. Results: In our study, the average age of 20 patients (ranging from 21 to 44 years old) diagnosed with missed abortion and hospitalized between 10 and 20 weeks of gestation in the Department of Obstetrics and Gynecology at Celal Bayar University was calculated as 31.95 years. The average age of 17 patients (ranging from 23 to 41 years old) who underwent medical abortion and were included in the control group from the same department was 33.88 years. Among the patients in the missed abortion group, 9 were nulliparous, while in the induced abortion group, 2 were nulliparous and the rest were multiparous. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of obstetric history. In both groups, villous and stromal cell populations of the endometrium were evaluated separately using immunohistochemical methods. In the missed abortion group, high immunoreactivity of the molecules we investigated HIF-1 alpha, the HES molecular family, HTRA-1, P16 INK4a, and NF-kB was observed in all decidual cell samples and in placental syncytiotrophoblast and cytotrophoblast cells. Conversely, in the control group, the immunoreactivity of all antibodies in both stromal and villous cells was found to be low. Statistical comparisons between the two groups using appropriate methods showed that the difference was statistically significant (p < 0.05). Conclusion: There are many unresolved aspects in the pathophysiology of missed abortion, and various mechanisms contribute to its occurrence. Hypoxia and cellular senescence also play a role in this pathology. Our study demonstrates that the establishment of an appropriate microenvironment is crucial for a healthy pregnancy. Imbalances in hypoxia, cellular senescence, proliferation, and apoptosis may lead to missed abortion. Notably, HIF-1 alpha and other molecules associated with it, which are also involved in cellular senescence, were found to be significantly increased in the missed abortion group. Understanding these mechanisms may provide valuable insights into the approach, prediction, and development of treatments for missed abortion, thereby offering a broader perspective.