Renal transplantasyon yapılan hastalarda preoperatif platelet/lenfosit oranı(PLR), nötrofil/lenfosit oranı(NLR) ve sistemik infamatuar yanıt indeksi(SIRI) parametrelerinin rejeksiyon ve postoperatif bir yıllık böbrek fonksiyonlarınıöngörmedeki rolü
Effect of preoperative PLR, NLR, SIRI parameters on prediction of rejection and postoperative one-year renal functions in patients undergoing renal transplantation
  1. Tez No: 944905
  2. Yazar: AYSEL DOĞU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, PLR, NLR, SIRI, inflamasyon, rejeksiyon, greft fonksiyonu, Kidney transplantation, PLR, NLR, SIRI, inflammation, rejection, graft function
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: Böbrek nakli, son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) hastalarında yaşam süresini uzatan ve yaşam kalitesini artıran en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak, transplantasyon sonrası greft fonksiyonlarının korunması ve rejeksiyon gelişiminin önlenmesi kritik önem taşımaktadır. Bu çalışmada, renal transplantasyon hastalarında platelet-lenfosit oranı (PLR), nötrofil-lenfosit oranı (NLR) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) gibi hematolojik inflamatuvar belirteçlerin greft fonksiyonları ve rejeksiyon üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015-2023 yılları arasında, renal transplant yapılan 18 yaş ve üzeri 250 hastanın takip dosyalarının retrospektif olarak incelenmesiyle yapılmıştır. Dosyalarında yeterli veri bulunmayan veya takip sırasında takipten çıkan 46 hasta olup 204 hasta çalışmamıza dahil edildi. Bulgular: Hastalar nötrofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) median değerlerine göre iki gruba ayrılmıştır. Median değerler NLR için 3.025, PLR için 125, SIRI için ise 1.095 olarak bulunmuştur. Hastaların yaş medianı 32 (18-72) yıl olup, 126'sı erkek (%61.8), 78'i kadındır (%38.2). Cinsiyet dağılımı incelendiğinde NLR ve SIRI yüksek gruplarında erkek oranı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0.044 ve p=0.001), PLR açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.773). DM, HT,KAH,nakil tipi, KBH etiyolojisi ve mismatch gibi klinik parametreler açısından gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir. Greft fonksiyonu açısından SIRI yüksek grupta DGF insidansı anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0.043). Rejeksiyon oranı NLR ve SIRI yüksek gruplarında anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (NLR p=0.001, SIRI p=0.005), PLR grubunda ise istatistiksel anlamlılık yoktur (p=0.135). BK virüs insidansı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Preoperatif laboratuvar değerlerinin karşılaştırılmasında NLR grubunda WBC, nötrofil, lenfosit, monosit; PLR grubunda albumin, WBC, lenfosit, trombosit, monosit; SIRI grubunda ise CRP, WBC, nötrofil, monosit değerlerinde anlamlı farklılık saptanmıştır. Postoperatif laboratuvar değerlendirmelerinde NLR ve SIRI yüksek gruplarında tüm takiplerde üre ve kreatinin değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulunurken, PLR grubunda anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda, renal transplantasyon hastalarında preoperatif dönemde ölçülen NLR ve SIRI değerlerinin, postoperatif böbrek fonksiyonları ve rejeksiyon gelişimi ile anlamlı ilişkili olduğu bulunmuştur. Yüksek NLR ve SIRI değerlerine sahip hastalarda rejeksiyon oranlarının ve postoperatif üre-kreatinin düzeylerinin anlamlı şekilde yüksek olması, bu parametrelerin transplantasyon sonrası greft fonksiyonlarını öngörmede potansiyel prognostik markerlar olabileceğini düşündürmektedir. PLR ise gerek rejeksiyon gerek greft fonksiyonu üzerine anlamlı bir etki göstermemiştir. Bu sonuçların daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Kidney transplantation is one of the most effective treatment methods that prolongs survival and improves quality of life in patients with end-stage renal disease (ESRD). However, preservation of graft functions and prevention of rejection development after transplantation are of critical importance. In this study, the effects of hematological inflammatory markers such as platelet-lymphocyte ratio (PLR), neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) and systemic inflammation response index (SIRI) on graft functions and rejection in renal transplant patients were investigated. Materials and Methods: This study was conducted by retrospectively examining the follow-up files of 250 patients aged 18 years and over who underwent renal transplantation at the SBÜ Gazi Yaşargil Education and Research Hospital between 2015-2023. 204 patients were included in our study, 46 of whom did not have sufficient data in their files or were lost to follow-up during follow-up. Results: Patients were divided into two groups according to the median values of neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), platelet-lymphocyte ratio (PLR), and systemic inflammation response index (SIRI). The median values were found to be 3.025 for NLR, 125 for PLR, and 1.095 for SIRI. The median age of the patients was 32 (18-72) years, with 126 male (61.8%) and 78 female (38.2%) patients. When gender distribution was examined, the proportion of males was significantly higher in the high NLR and high SIRI groups (p=0.044 and p=0.001, respectively), while no significant difference was found for PLR (p=0.773). There were no significant differences between the groups regarding DM, HT, CAD, type of transplantation, etiology of CKD, or HLA mismatch. Regarding graft function, the incidence of delayed graft function (DGF) was significantly higher in the high SIRI group (p=0.043). Rejection rates were significantly higher in the high NLR and high SIRI groups (NLR p=0.001, SIRI p=0.005), whereas no statistically significant difference was observed in the PLR groups (p=0.135). There was no significant difference between groups in terms of BK virus incidence. In the comparison of preoperative laboratory parameters, WBC, neutrophil, lymphocyte, and monocyte values were significantly different in the NLR groups; albumin, WBC, lymphocyte, platelet, and monocyte values in the PLR groups; and CRP, WBC, neutrophil, and monocyte values in the SIRI groups. In the postoperative laboratory evaluation, BUN and creatinine values were significantly higher at all follow-up points in the high NLR and high SIRI groups, while no significant difference was found in the PLR groups. These findings suggest that NLR and SIRI may be potential prognostic markers in predicting post-transplant renal functions. Conclusion: In our study, preoperative NLR and SIRI values in renal transplant patients were found to be significantly associated with postoperative renal functions and the development of rejection. The significantly higher rejection rates and postoperative urea-creatinine levels in patients with high NLR and SIRI values suggest that these parameters may be potential prognostic markers in predicting graft function after transplantation. PLR, on the other hand, did not show a significant effect on either rejection or graft function. It was concluded that these results should be supported by prospective studies with larger patient populations.