Total kalça protezi cerrahisi geçiren hastalarda peng bloğu ve lomber erektör spina plan bloğunun postoperatif opioid kullanımı üzerine etkinliğinin araştırılması
The effect of peng and lumbar erector spinae plane block on postoperative opioid use in patients undergoing total hip arthroplasty surgery
- Tez No: 944968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİZ BİLGİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: perikapsüler sinir grubu bloğu, lomber erektör spina plan bloğu, total kalça protezi, ortopedik cerrahi, pericapsular nerve group block, lumbar erector spinae plane block, total hip arthroplasty, orthopedic surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Perikapsüler Sinir Grubu Bloğu (PENGB) ve Lomber Erektör Spina Plan Bloğu (L-ESPB), yakın dönemde tanımlanmış ve kalça cerrahisi geçiren hastalarda etkili analjezi sağladığı gösterilmiş rejyonel anestezi yöntemleridir. PENGB, kalçanın anterior kapsülünü hedeflerken; L-ESPB, lumbosakral pleksusu hedef alarak posterior kapsülün de analjezisini sağlamaktadır. Çalışmamızın hipotezi, total kalça protezi (TKP) operasyonu planlanan hastalarda, PENGB ve L-ESPB'nin kombine uygulanmasının, blokların tek başına uygulamalarına göre postoperatif opioid tüketimini azaltacağıdır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli prospektif randomize çalışmada, American Society of Anesthesiology (ASA) fiziksel statüsü I-III 66 hasta üç gruba randomize edildi: L-ESPB, PENGB ve kombine L-ESPB + PENGB. Spinal anestezi sonrası, PENGB grubunda ameliyat edilen tarafa 20 ml %0,25 bupivakain, L-ESPB grubuna 40 ml %0,25 bupivakain uygulandı, kombine L-ESPB + PENGB grubuna ise maksimum 2,5 mg/kg'ı aşmayacak şekilde aynı hacimde lokal anestezik verildi. Postoperatif analjezi için hasta kontrollü analjezi (HKA) yöntemi kullanılarak 1 mg/ml morfin, 10 dakikalık kilit süresi ile intravenöz uygulandı. Numeric Rating Scale (NRS) ağrı skoru 4 ve üzeri ise kurtarma analjezisi 1,5 mg/kg tramadol verildi. Postoperatif morfin tüketimi, NRS ağrı skorları, kurtarma analjezi ihtiyacı, anestezi ve cerrahi süreleri kaydedildi. Bulgular: Tüm ölçüm zamanlarında NRS skoru ≤2 olarak kaydedilmiş olup, gruplar arasında istatistiksel olarak benzerdir. Kurtarıcı analjezik ihtiyacı da tüm zaman aralıklarında gruplar arasında benzerdir. Toplam 24 saatlik morfin tüketimi (mg) L-ESPB grubunda 17,32±12,99, PENGB grubunda 14,32±9,66 ve L-ESPB + PENGB grubunda 13,77±8,61 olup gruplar arasında benzerdir (p=0,8). Morfin tüketimi tüm zaman aralıklarında gruplar arasında benzerdir. Grup içi karşılaştırmada, 24-36 saat arasındaki morfin tüketimi, L-ESPB grubunda 0-2 saat (p=0,005, %95 CI: -4,77 (-10,02, -0,47), Bonferroni düzeltilmiş) ve 6-12 saat (p=0,007, -5,14 (-10,31, -0,04), Bonferroni düzeltilmiş) ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede fazladır. Sonuç: PENGB ve L-ESPB, TKP operasyonu geçiren hastalarda etkin postoperatif analjezi sağlamaktadır. Ancak, PENG ve L-ESP bloklarının kombinasyonu, blokların tek başına uygulanmasına kıyasla toplam 24 saatlik opioid tüketimini azaltmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The Pericapsular Nerve Group Block (PENGB) and Lumbar Erector Spinae Plane Block (L-ESPB) have recently been described and shown to be effective in providing postoperative analgesia for patients undergoing hip surgeries. While the PENGB targets the anterior capsule, the L-ESPB also covers the posterior capsule, providing a sensory block to the lumbosacral plexus dermatomes. We hypothesized that the combined use of the PENGB and L-ESPB reduces postoperative opioid consumption compared to their application individually in patients undergoing posterior approach total hip arthroplasty (THA). Material and Method: In this study, 66 patients with American Society of Anesthesiology (ASA) physical status I-III undergoing posterior approach total hip arthroplasty were randomized into three groups: L-ESPB, PENGB, or a combined L-ESPB and PENGB. After spinal anesthesia, 20 ml of 0.25% bupivacaine was applied on the operated side in the PENGB group; 40 ml of 0.25% bupivacaine was applied in the L-ESPB group, while the L-ESPB+PENGB group received local anesthetic in the same volume, not to exceed a maximum of 2.5 mg.kg-1. Postoperative analgesia was managed with patient-controlled intravenous morphine, while tramadol was used as rescue analgesia for NRS pain scores of 4 or higher. The primary outcome was the total 24-hour opioid consumption, with secondary outcomes including postoperative NRS pain scores and rescue analgesia requirements. Results: Numeric Rating Scale (NRS) scores were comparable among the groups and were recorded 2 or below at all measurement times. The rescue analgesic requirement was similar in the groups at all time points. Total 24-hour morphine consumption (mg) was 17.32±12.99 in the L-ESPB group, 14.32±9.66 in the PENGB group, and 13.77±8.61 in the L-ESPB+PENGB group, indicating no significant differences among the groups (p=0.8). Morphine consumption was comparable in inter-groups at all time intervals. In the L-ESPB group, morphine consumption between 24-36 hours was significantly greater compared to 0-2 hours (p=0.005, (%95 CI, -4.77 (-10.02, -0.47), Bonferroni corrected) and 6-12 hours (p=0.007, -5.14 (-10.31, -0.04), Bonferroni corrected). Conclusion: The PENGB and L-ESPB blocks have proven effective for providing postoperative analgesia for patients undergoing THA. Nevertheless, the combination of the PENGB and L-ESPB did not reduce 24-hour total opioid consumption compared to applying blocks individually.