Farklı koşullarda bekletilen sığır karaciğer örneklerinde β-aktin ekspresyonunun RT-qPCR ile karşılaştırılması
Inability to compare β-actin expression with RT-qPCR in bovine liver samples kept under different conditions
  1. Tez No: 944967
  2. Yazar: MEHMET EMİN KURUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Beta-aktin, karaciğer, RT-qPCR, sığır, β-actin, liver, RT-qPCR, bovine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Gen ekspresyon analizleri, hücresel süreçlerin anlaşılması ve hastalıkların moleküler düzeyde aydınlatılması açısından büyük öneme sahiptir. Bu analizlerde sıklıkla kullanılan Kantitatif Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-qPCR), yüksek duyarlılığı sayesinde gen ekspresyon düzeylerinin güvenilir bir şekilde belirlenmesine olanak tanımaktadır. Ancak bu analizlerin başarısı, büyük ölçüde kullanılan biyolojik örneklerin bütünlüğüne bağlıdır. Özellikle ileriye dönük veya arşivleme amaçlı çalışmalarda kullanılan doku örneklerinin saklama ve fiksasyon koşulları, RNA kalitesi üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bu çalışmada, farklı saklama koşullarının gen ekspresyon analizine etkisini değerlendirmek amacıyla sağlıklı bir sığırdan elde edilen akciğer dokuları, taze, dondurulmuş, otolizli, formalin ile fikse edilmiş, formalinle sabitlenmiş parafine gömülmüş (FFPE) ve alkolle fikse edilmiş gruplar şeklinde hazırlanmıştır. Elde edilen RNA örneklerinde β-aktin genine ait ekspresyon düzeyleri RT-qPCR yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma bulguları, RNA kalitesi ve gen ekspresyon verimliliğinin saklama koşullarına bağlı olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Taze ve dondurulmuş örneklerde en yüksek RNA kalitesi ve amplifikasyon başarısı elde edilirken, özellikle FFPE ve otolizli dokularda düşük ekspresyon düzeyleri saptanmıştır. Sonuçlar, gen ekspresyon analizlerinde güvenilir veriler elde edilebilmesi için, örneklerin uygun saklama koşullarında korunmasının kritik bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Gene expression analyses play a critical role in understanding cellular processes and elucidating the molecular basis of diseases. Quantitative Real-Time Polymerase Chain Reaction (RT-qPCR), a highly sensitive method, is widely used for measuring gene expression levels. However, the success of such analyses is largely dependent on the integrity of the biological samples used. In particular, the storage and fixation conditions of tissue samples, especially those preserved for long-term or archival purposes, directly affect RNA quality. In this study, lung tissues obtained from a healthy bovine subject were prepared under six different conditions—fresh, frozen, autolyzed, formalin-fixed, formalin-fixed paraffin-embedded (FFPE), and alcohol-fixed—to evaluate the impact of storage conditions on gene expression reliability. Expression levels of the β-actin gene were analyzed using the RT-qPCR technique. The findings revealed that RNA quality and amplification efficiency differed significantly depending on the preservation method. The highest RNA integrity and gene expression efficiency were observed in fresh and frozen tissues, while markedly lower expression levels were detected in FFPE and autolyzed samples. These results indicate that appropriate preservation methods are crucial for obtaining reliable gene expression data, particularly in studies involving archived tissue materials.