Ankara efsanelerinde zaman ve mekân (Kahramankazan, Kızılcahamam, Polatlı)
Time and space in Ankara of legends-Kahramankazan, Kızılcahamam, Polatlı province example
  1. Tez No: 945018
  2. Yazar: BELGİN UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AKYÜZ ÖZTOKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Efsane, Kültürel Bellek, Ankara, Zaman, Mekân, Legend, Culturel Memory, Ankara, Time, Space
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, Anadolu'nun zengin kültürel mirasının bir parçası olan Ankara ili Kahramankazan, Kızılcahamam, Polatlı ilçeleri efsanelerinde zaman ve mekân unsurlarının halk belleğinde nasıl şekillendiğini ve yaşatıldığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Efsaneler, yalnızca tarihî olayların ve doğal unsurların betimlenmesi değil aynı zamanda toplumsal dayanışmanın, manevi değerlerin ve kültürel sürekliliğin taşıyıcısı olarak kabul edilebilir. Savaşa tanık olmuş yerler, türbeler, kutsal ağaçlar, dağlar ve antik yapılar gibi mekânlar, halkın inançları ve kolektif hafızasında derin bir anlam kazanmış, toplumsal hafızanın şekillenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Zaman kavramının belirsiz bir çerçevede yer alması, efsanelerin evrensel bir değer kazanmasına olanak tanımış ve bu anlatılar, geçmişle gelecek arasında bir köprü görevi görmüştür. Modernleşme sürecine rağmen halkın bu kutsal mekânlara ve anlatılara duyduğu bağlılık, kültürel kimliğin ve manevi değerlerin korunmasını sağlamıştır. Ankara efsaneleri, yalnızca bölgenin tarihî ve coğrafi kimliğini yansıtmakla kalmamış; aynı zamanda toplumsal dayanışmayı güçlendiren, ahlaki değerleri aktaran ve halkın geçmişle bağını canlı tutan güçlü birer kültürel miras unsuru olarak yaşatılmaya devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study reveals how the elements of time and space in legends Kahramankazan, Kızılcahamam, Polatlı districts of Ankara province, which are a part of Anatolia rich cultural heritage, are shaped and kept alive in folk memory. Legends are not only descriptions of historical events and natural elements, but also carriers of social solidarity, spiritual values and cultural continuity. Places such as mausoleums, sacred trees, water sources and ancient structures have gained a deep meaning in the beliefs and collective memory of the people and have played an important role in shaping social memory. The fact that the concept of time is indefinite has allowed legends to gain a universal value and these narratives have served as a bridge between the past and the future. Despite the modernization process, the people attachment to these sacred places and narratives ensured the preservation of cultural identity and spiritual values. Ankara legends not only reflect the historical and geographical identity of the region, but also continue to be kept alive today as a strong cultural heritage element that strengthens social solidarity, conveys moral values and keeps the people connection with the past alive.