Kendini gerçekleştirme ve Carl Gustav Jung'da bireyleşme, bütünleşme kavramları
Self-actualization and the concepts of individuation and integration in Carl Gustav Jung
- Tez No: 945043
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kendini Gerçekleştirme, Bireyleşme, Bütünleşme, Analitik Psikoloji, Carl Gustav Jung, Self-Actualization, Individuation, Integration, Analytical Psychology, Carl Gustav Jung
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma insanın tüm potansiyelini ortaya koyması ve yaşamla uyumlu bir halde akışa geçebilmesinin karşılığı olan kişinin kendini gerçekleştirmesi kavramını irdelemek üzere ele alınmıştır. Bu niyetle ilk olarak felsefe tarihinden Sokrates, Platon, Aristoteles, Kant, Kierkegaard ve Nietzsche'nin görüş ve kuramlarına bağlı olarak kendini gerçekleştirme kavramı ele alınmış; ardından Erich Fromm, Abraham Maslow, Carl Rogers, Alfred Adler, Viktor Emil Frankl ve Rollo May perspektifinden kavramın psikolojideki karşılığına değinilmiştir. Nihayetinde bu çalışmanın amacı olan Carl Gustav Jung'ta bireyleşme ve bütünleşme kavramlarını anlaşılır kılmak amacıyla öncelikle Carl Gustav Jung ve kurucusu olduğu Analitik psikoloji ele alınıp kuramın terimleri detaylandırılmıştır. Son olarak Carl Gustav Jung psikolojisinde kendini gerçekleştirme kavramına tekabül eden bireyleşme ve bütünleşme kavramları incelenerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the concept of self-realization, which corresponds to an individual's ability to actualize their full potential and enter into a harmonious flow with life. With this intention, the concept of self-realization is first explored through the perspectives of major philosophers in the history of philosophy, including Socrates, Plato, Aristotle, Kant, Kierkegaard, and Nietzsche. Following this, the psychological dimension of the concept is addressed through the perspectives of Erich Fromm, Abraham Maslow, Carl Rogers, Alfred Adler, Viktor Emil Frankl, and Rollo May. Ultimately, in order to clarify the concepts of individuation and integration as articulated by Carl Gustav Jung—who represents the primary focus of this study—his theoretical framework and the foundational terms of the Analytical Psychology he founded are detailed. Finally, the study concludes by examining the concepts of individuation and integration, which correspond to self-realization within Jungian psychology.