Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss Ve'l-Amm adlı eser (Metin-dil incelemesi-dizin)
Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss Ve'l-Amm named work (Text- language examine- glossary)
- Tez No: 945045
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÜRSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ahkâm-ı nücûm, astronomi, astroloji, Osmanlı Türkçesi, dil incelemesi, ahkam-ı nücum, astronomy, astrology, Ottoman Turkish, language examine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 999
Özet
XVI-XIX. yüzyıllar arasını kapsayan Klasik Osmanlı Türkçesi, Türk dilinin Batı/Güney-batı kolu olan Osmanlı Türkçesi dönemi içinde yer alır. Bu dönemde birçok eser oluşturulmuştur. Bu çalışma Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi'nde 06 Hk 1633 demirbaş numarasıyla kayıtlı Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss ve'l-Âmm adlı mensur eser üzerine bir dil incelemesidir. Çalışma Giriş, Dil İncelemesi, Metin ve Dizin bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş kısmında Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss ve'l-Âmm hakkında genel bilgiler verilmiş, eserin fiziksel özellikleri, konusu, tespit edilen nüshaları ve çalışmamıza konu olan nüshanın üslubu ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde eserin müellifi ve ahkâm-ı nücûmun tanımı ve dalları hakkında bilgiler de mevcuttur. Osmanlı ilim hayatında ahkâm-ı nücûmun önemi ve yüzyıllara göre Osmanlı'da astronomi ve astrolojinin gelişimine değinilmiştir. Dil İncelemesi bölümünde eserin yazım, ses ve şekil özellikleri metinden verilen örneklerle incelenmiş, Metin bölümünde ise Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss ve'l-Âmm'ın transkripsiyonu yapılmış, Dizin bölümünde metindeki kelimelerin anlamları verilmiş ve geçtikleri yerler gösterilmiştir. Ayrıca eserde geçen astronomik-astrolojik terimler ile ilgili terimler dizini de ayrı bir şekilde oluşturulmuştur. Çalışmanın son kısmında metnin tıpkıbasımı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Between the 16th and 19th centuries, Classical Ottoman Turkish is included in the period of Ottoman Turkish, which belongs to the Western/Southwestern branch of the Turkish language. During this period many works were created. This study is a language analysis of the prose work named Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss ve'l-Âmm which registered at the Adnan Ötüken Provincial Public Library under the number 06 Hk 1633. The study is composed of sections: Introduction, Language Examine, Text and Glossary. In the İntroduction section, general information about Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss ve'l-Âmm is given, including the physical characteristics of the work, the work's main topic, the identified copies and the style of the manuscript that is the subject of our study are discussed. In addition, this section also contains information about the author of the work and a definition of ahkâmı-ı nücûm and it's branches. The importance of ahkâm-ı nücûm in Ottoman scientific life and the development of astronomy and astrology through centuries is also discussed. In the Language Examine section, the writing, sound and morphological features of the work are examined with examples given from the text, in the Text section, the transcription of Câmi'ü'l-Ahkâm fi Mesâ'ilü'l-Hâss ve'l-Âmm has been made, in the Glossary section, the meaning of the words in the text are given and the places where they appear are shown. In addition, a separate description of the astronomical-astrological terms used in the work is also provided. In the last section of the work, a facsimile of the text is included.