Kanser hastalarının güçlendirme ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determining the empowerment needs of cancer patients
  1. Tez No: 945063
  2. Yazar: TUĞBA ACARTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. GÖNÜL DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta, Kanser, Güçlendirme, Destek İhtiyacı, Patient, Cancer, Empowerment, Need for Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırma kanser hastalarının güçlendirilmeye olan ihtiyaçlarının belirlenmesi ve hastaları bakım sürecine daha uyumlu hale getirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamız kesitsel tanımlayıcı bir araştırmadır. Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi'nin kemoterapi ve/veya radyoterapi ünitesine gelen ayaktan ya da serviste yatan kanser hastalarından örneklem kriterine uygun olan hastalar araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma örneklem seçiminde ölçek madde sayısının 5 katı baz alınarak, Temmuz –Kasım 2023 tarihleri arasında hastaneye gelen araştırmaya katılmayı kabul eden 300 hasta dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Birey Tanıtım Formu ve Kanser Güçlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma; hafta içi 5 gün, 09-15 saatleri arasında önce kemoterapi ve radyoterapi servislerinde yatan, sonrasında ayaktan kemoterapi ünitesine gelen kanser hastaları ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında çalışmamızda yapılan güvenilirlik analizi sonucunda KGÖ genel Cronbach Alpha katsayısı 0,955 olarak bulunmuştur. Çalışmanın istatistiksel analiz aşamasında; frekans analizi, tanımlayıcı istatistikler ve ortalama karşılaştırma testleri yapılmıştır. 2 bağımsız grup karşılaştırma testlerinden bağımsız gruplarda t-testi ve 3 veya daha fazla bağımsız grup karşılaştırma testlerinden Anova testi yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 programı kullanılmıştır. Araştırmanın %53,3'ünü erkek, 46,7'sini kadın hastalar oluşturmuştur. En çok görülen kanser çeşidi; erkeklerde akciğer kanseri, kadın hastalarda meme kanseri, her iki cinsiyette de kolon kanseri olduğu saptanmıştır. Sağlık desteği alt boyut puan ortalaması çocuk sahibi olan bireylerde yüksek çıkmıştır. Hastaların %35'inin desteğe ihtiyacının olmadığı bunların çoğunluğunun erkek hastalardan oluştuğu belirlenmiştir. Kadın hastaların erkek hastalara oranla desteklenmeye daha çok ihtiyaç duydukları belirlenmiştir. Kadın hastaların en çok çocukları tarafından, erkek hastaların ise eşleri tarafından destek gördüğü tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda hastaların en çok; maddi, sosyal ve psikolojik yönden desteğe ihtiyaç duydukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted to determine the needs of cancer patients for empowerment and to make patients more compatible with the care process. Our research is cross-sectional descriptive research. Patients who met the sampling criteria from outpatients or inpatients with cancer who came to the chemotherapy and/or radiation therapy unit of Samsun Training and Research Hospital were included in the study. 300 patients who agreed to participate in the research who came to the hospital between July and November 2023 were included based on 5 times the number of scale items in the research sample selection. Self-Introduction Form and Cancer Empowerment Scale were used as data collection tools. The research was conducted with cancer patients who were admitted to chemotherapy and radiotherapy services, 5 days a week, between 09-15 hours, and then came to the outpatient chemotherapy unit. As a result of the reliability analysis conducted in our study within the scope of the research, the general Cronbach Alpha coefficient of KGO was found to be 0.955. In the statistical analysis phase of the study; frequency analysis, descriptive statistics, mean, and comparison tests were performed. T-test was performed on independent groups from 2 independent group comparison tests, and ANOVA test was performed from 3 or more independent group comparison tests. SPSS 25 program was used in the analysis of the data. Male patients constituted 53.3% of the study and female patients constituted 46.7%. The most common type of cancer is lung cancer in men, breast cancer in women patients, and colon cancer in both genders have been found. The average health support sub-dimension score was found to be high in individuals who have children. It has been determined that 35% of the patients do not need support, the majority of them consist of male patients. It has been determined that female patients need support more than male patients. It has been found that female patients are mostly supported by their children, while male patients are supported by their spouses. According to the results obtained from the research, it has been determined that patients most need financial, social, and psychological support.