Myelodisplastik sendrom tanılı hastalarda immünolojik belirteçlerin rolü ve timüs ve aktivasyonla düzenlenen kemokin (TARC/CCL17) düzeylerinin araştırılması
Investigation of the role of immunological markers and the levels of thymus and activation-regulated chemokine (TARC/CCL17) in patients diagnosed with myelodysplastic syndrome
  1. Tez No: 945219
  2. Yazar: FATMA ZEHRA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR TOPTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Myelodisplastik sendrom, TARC/CCL17, CCL5, CXCL10, sitokinler, kemokinler, immün disregülasyon, Myelodysplastic syndrome, TARC/CCL17, CCL5, CXCL10, cytokines, chemokines, immune dysregulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Myelodisplastik sendrom (MDS), kemik iliği yetersizliği ve sitopenilerle karakterize heterojen bir hastalık grubudur. İmmün disregülasyonun MDS patogenezindeki rolü son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışma, MDS tanılı hastalarda immünolojik belirteçlerin rolünü ve özellikle timus ve aktivasyonla düzenlenen kemokin (TARC/CCL17) düzeylerini araştırmayı ve bunların hastalık risk grupları ve klinik özelliklerle ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda takip edilen, WHO 2016 sınıflamasına göre MDS tanısı konulmuş 52 hasta (15 orta-yüksek riskli, 37 düşük riskli) ve 30 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 82 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grupları, Revize Uluslararası Prognostik Skorlama Sistemi (IPSS-R) ve Moleküler IPSS (IPSS-M) skorlarına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Tüm katılımcıların demografik, klinik ve laboratuvar verileri kaydedilmiş, serum TARC/CCL17, CCL5, CXCL10, IL-6, IL-10, IFNgamma ve TNF-alfa düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: MDS hastalarının kontrol grubuna göre daha ileri yaşta olduğu saptanmıştır (p=0.0004). Hemoglobin, lökosit, nötrofil, lenfosit ve trombosit değerlerinin orta-yüksek riskli MDS grubunda en düşük, kontrol grubunda en yüksek olduğu görülmüştür (p0.05). Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda, MDS hastalarında sitokin ve kemokin düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmamış olması, literatürdeki bazı çalışmalarla çelişmektedir. Bu durumun olası nedenleri arasında hasta sayısının sınırlı olması, hastalığın heterojenliği, önceki tedavilerin etkileri ve komorbiditeler sayılabilir. MDS'nin patogenezinde immün disregülasyonun önemi göz önüne alındığında, bu mekanizmaların aydınlatılması için daha geniş hasta popülasyonları ile yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır. İmmünolojik belirteçlerin MDS'deki rolünün daha iyi anlaşılması, gelecekte hastalığın patogenezine yönelik yeni terapötik yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Myelodysplastic syndrome (MDS) is a heterogeneous group of diseases characterized by bone marrow failure and cytopenias. The role of immune dysregulation in MDS pathogenesis has gained importance in recent years. This study aims to investigate the role of immunological markers and particularly the levels of thymus and activation-regulated chemokine (TARC/CCL17) in patients with MDS and to examine their relationship with disease subtypes and clinical characteristics. Materials and Methods: A total of 82 participants, including 52 patients (15 intermediatehigh risk, 37 low-risk) diagnosed with MDS according to WHO 2016 classification followed at Marmara University Faculty of Medicine, Department of Hematology, and 30 healthy controls were included in the study. Patient groups were divided according to IPSS-R and IPSS-M risk scores. Demographic, clinical, and laboratory data of all participants were recorded, and serum levels of TARC/CCL17, CCL5, CXCL10, IL-6, IL-10, IFN-gamma, and TNF-alpha were measured using ELISA method. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0 software. Results: MDS patients were found to be significantly older than the control group (p=0.0004). Hemoglobin, leukocyte, neutrophil, lymphocyte, and platelet values were lowest in the intermediate-high risk MDS group and highest in the control group (p0.05). Discussion and Conclusion: The absence of significant differences in cytokine and chemokine levels in MDS patients in our study contradicts some studies in the literature. Possible explanations for this finding include the limited number of patients, disease heterogeneity, effects of previous treatments, and comorbidities. Considering the importance of immune dysregulation in the pathogenesis of MDS, prospective studies with larger patient populations are needed to elucidate these mechanisms. A better understanding of the role of immunological markers in MDS may contribute to the development of new therapeutic approaches targeting the pathogenesis of the disease in the future.