Post travmatik stresin doğum parametreleri üzerine etkisi
Effect of post traumatic stress on birth parameters
  1. Tez No: 945238
  2. Yazar: MÜKADDER DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN NACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Doğum parametreleri, Gebe, Post travmatik stres, Earthquake, Birth parameters, Pregnant, Post traumatic stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gebeler üzerinde oluşturduğu stresin doğum parametreleri üzerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Araştırma, 6 Şubat 2023 depremini yaşamış ve doğum için Kahta Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisine, 31 Ekim -30 Aralık 2023 tarihleri arasında başvuran 320 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, Kişisel Tanıtım Formu ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (TSSBÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 25.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), bağımsız gruplarda t testi, Kruskal Wallis testi, Pearson korelasyon analizi, Multiple Doğrusal Regresyon analizi ve Cronbach alfa analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, doğum haftasına göre küçük olan bebeğe sahip kadınların, doğum haftasına paralel gelişim gösteren bebeğe sahip kadınlara kıyasla TSSBÖ puan ortalamanın daha yüksek olduğu saptanmıştır (β=0.165, p=0.007). Bebek ağırlığında (β=0.188, p=0.002) ve baş çevresi ölçüsündeki (β=0.160, p=0.009) her bir birim artışın TSSBÖ puanında anlamlı bir artışa neden olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Deprem nedeniyle gebelikte yaşanan post travmatik stresin bebeğin gelişimi, ağırlığı ve baş çevresi ölçüsünü etkilediği bulunmuştur. Bu nedenle, gebelik sürecinde maternal stresin azaltılmasına yönelik müdahalelerin hem annenin psikolojik sağlığını hem de fetal gelişimi destekleyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to investigate the effect of the stress caused by the February 6, Kahramanmaraş earthquake on the birth parameters of pregnant women. Material and Method: The study was conducted with 320 pregnant women who experienced the February 6, 2023 earthquake and who applied to Kahta State Hospital Obstetrics and Gynecology Department for delivery between October 31 and December 30, 2023.The research data were collected using the Personal Information Form and Posttraumatic Stress Disorder Scale (PTSD). Data were evaluated using SPSS 25.0 package program. Descriptive statistics (number, percentage, mean, standard deviation), t test in independent groups, Kruskal Wallis test, Pearson correlation analysis, Multiple Linear Regression analysis and Cronbach's alpha analysis were used in the evaluation of the data. Results: In the study, it was found that women with babies who were small for birth week had higher mean PTSD scores compared to women with babies who developed parallel to birth week (β=0.165, p=0.007). Each unit increase in baby weight (β=0.188, p=0.002) and head circumference (β=0.160, p=0.009) caused a significant increase in PTSD score. Conclusion: Post-traumatic stress during pregnancy due to earthquake was found to affect fetal development, weight and head circumference. Therefore, it is thought that interventions to reduce maternal stress during pregnancy may support both maternal psychological health and fetal development.