Premenopoz ve menopoz dönemindeki kadınlarda sağlık algısı ve sağlık anksiyetesi arasındaki ilişkinin karşılaştırılması
Comparison of the relationship between health perception and health anxiety in premenopausal and menopausal women
  1. Tez No: 945269
  2. Yazar: NERİMAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ELİŞ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Menopoz, Premenopoz, Sağlık algısı, Sağlık anksiyetesi, Health anxiety, Health perception, Menopause, Midwifery, Premenopause
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Premenopoz ve Menopoz Dönemindeki Kadınlarda Sağlık Algısı ve Sağlık Anksiyetesi Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması Bu çalışma, premenopoz ve menopoz dönemindeki kadınların sağlık algıları ile sağlık anksiyeteleri arasındaki ilişkiyi karşılaştırmak amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kars Harakani Devlet Hastanesi, Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Kars Selim Devlet Hastanesi'ne başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 400 kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; Sağlık Algısı Ölçeği, Sağlık Anksiyetesi Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, iki grup arasındaki karşılaştırmalarda bağımsız örneklemler t-testi uygulanmıştır. Üç ve daha fazla gruba yönelik karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Premenopoz dönemindeki kadınların sağlık algısı puan ortalaması 44,49±8,364, menopoz dönemindeki kadınların ise 42,09±8,462 olarak saptanmıştır. Premenopoz dönemindeki kadınların sağlık anksiyetesi puanı 13,33±5,790, menopoz dönemindeki kadınların ise 17,38±6,095 olarak bulunmuştur. Her iki grup için sağlık algı düzeylerinin orta, sağlık anksiyete düzeylerinin düşük olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, premenopoz ve menopoz dönemindeki kadınlar arasında sağlık algısı ile sağlık anksiyetesi arasında ters yönde ilişki saptanmıştır. Bir başka ifadeyle bu dönemlerdeki kadınların sağlık algısı artıkça, sağlık anksiyetesinin azaldığı belirlenmiştir. Sağlık algı ve sağlık anksiyete düzeyleri, premenopoz ve menopoz dönemi grup karşılaştırmasında farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. Bu dönemde ebeler, kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti sunarak sağlık algılarını güçlendirebilir, sağlık anksiyetesini azaltabilir ve mevcut iyi durumun korunmasına katkı sağlayabilirler.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Relationship Between Health Perception and Health Anxiety in Premenopausal and Menopausal Women This study was conducted as a cross-sectional study to compare the relationship between health perceptions and health anxiety in premenopausal and menopausal women. The study population consisted of 400 women who applied to Kars Harakani State Hospital, Kafkas University Health Research and Application Centre, and Kars Selim State Hospital and agreed to participate in the study. Data were collected using the Health Perception Scale, Health Anxiety Scale, and Personal Information Form. In the evaluation of the data, an independent samples t-test was applied for comparisons between the two groups. For comparisons involving three or more groups, one-way analysis of variance and Pearson correlation analysis were used. The mean health perception score for premenopausal women was 44.49±8.364, while that for menopausal women was 42.09±8.462. The health anxiety score for women in the premenopausal period was 13.33±5.790, while that for women in the menopausal period was 17.38±6.095. It was determined that the health perception levels for both groups were moderate, while the health anxiety levels were low. The results showed an inverse relationship between health perception and health anxiety among women in the premenopausal and menopausal periods. In other words, it was determined that as health perception increased among women in these periods, health anxiety decreased. The levels of health perception and health anxiety were found to be statistically insignificant when comparing the premenopausal and menopausal groups. During this period, midwives can strengthen women's perceptions of health, reduce health anxiety, and contribute to maintaining the current situation by providing counselling services to women.